Kralj Norveške Harald V. pozvao i jednog Primoštenca na svečanoj proslavi u Kraljevskoj palači

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 7 rujna, 2016 13:18

Kralj Norveške Harald V. pozvao i jednog Primoštenca na svečanoj proslavi u Kraljevskoj palači

Jedan Primoštenac prisustvovao je u društvu 1500 uzvanika na proslavi 25 godina vladavine norveškog kralja Haralda V.

Primoštenac Romano Jurić imao je tu čast da primi poziv od kralja Norveške da prisustvuje svečanoj proslavi u društvu 1500 uzvanika iz cijele Norveške, povodom njegove 25-godišnje vladavine !

Kako je baš naš Romano imao priliku osobno se susresti sa kraljem Haraldom ? Pa, Romano je već nekih godinu i pol dana stanovnik Svalbarda – otočne skupine u Arktičkom oceanu sjeverno od kopnene Europe i na otprilike pola puta od Norveške do Sjevernog pola. Ujedno je to i najsjeverniji dio Kraljevstva Norveške. Romano tamo radi u jednom luksuznom hotelu –Mary Anns Polarrigg–  kao barmen.

Romano_2

Za opisati kakvi su tamo ekstremni uvjeti za život, dovoljno je reći da se živa na termometru zimi zna spustiti i na minus 40tak °C, a sigurno ni polarna noć koja traje od 26. listopada do 14. veljače vam baš neće ići u prilog.

Romano_1

Sve to je, izgleda, Romanu išlo u prilog, Norveška očito cijeni vrijedne radnike, pogotovo osobe koje su spremne doći raditi i živjeti u njihovoj zemlji i to na najsjevernijem, najekstremnijem dijelu. Otud i taj poziv (samo 1500 uzvanika iz cijele Norveške) za susret sa kraljem Norveške!

Romano_3
Foto:Facebook/Romano Jurić

 

Kakva je Norveška zemlja, pokazuje tolerantni i prijateljski govor samog kralja na tom prijemu:

“Norvežani stižu sa sjevera, juga, iz središnjih dijelova, iz svake regije. Norvežani su i imigranti iz Afganistana, Pakistana, Poljske, Švedske, Somalije ili Sirije. Nije važno otkud potječemo, dom je tamo gdje je srce”, rekao je kralj.

“Norvežani su i djevojke kojima su sviđaju djevojke, dečki kojima se sviđaju dečki i dečki i djevojke koji se vole međusobno. Norvežani vjeruju u Boga, u Allaha, u sve i u ništa” – poslao je riječi tolerancije u svijet kralj Harald.

IMAG0220 Romano2

kralj norveške

Svalbard
F
OTO:www.svalbardblues.com


Kliknite na titlove (eng) za lakše razumijevanje

Više zanimljivih činjenica pogledajte na: visitsvalbard.com

 

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 7 rujna, 2016 13:18