Legenda koja traje

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 16 siječnja, 2021 19:49

Legenda koja traje

Vjerojatno najzastupljeniji vanbrodski motor na ovim prostorima. Po broju prodanih primjeraka zaslužio je ući u Guinessovu knjigu rekorda. Iako je tvornica Tomos proizvela niz modela, popularna „Četvorka“ bila je najprodavanija, najpouzdanija i najednostavnija za korištenje.

Od bicikala s motorom do vlastitih patenata

Slovenska tvrtka “Tomos”, skraćen je naziv za Tovarna Motornih koles Sežana (ili Tvornica motornih bicikala Sežana), nastala je 1954. godine. U valu nacionalizacije, bivša socijalistička Jugoslavija jednostavno je Dekretom prisvojila radionicu u kojoj su do tada na bicikle ugrađivani mali benzinski motori.

Nakon što je riješeno razgraničenje sa susjednom Italijom i zona B pripala Jugoslaviji, slovenska republička vlada odlučuje graditi novu tvornicu u Kopru, nekon čega se taj grad počinje naglo razvijati. Vrpcu za službeno otvorenje nove tvornice presjekao je osobno predsjednik Josip Broz Tito, a nakon prvih licenci s austrijskom tvrtkom Steyer-Daimler-Puch za proizvodnju motocikala, Tomos počinje razvijati svoje proizvode.

Tomos  je na vrhuncu snage 1960-ih i 1970-ih bila tvornica s 2500 zaposlenih, nizom patenata i vlastitim tvrtkama u inozemstvu.

Rađanje legende – Penta koja je nastala od mopeda

Geneza razvoja tvornice dovela je do proizvodnje prvog vanbrodskog motora. 1958. godine proizveden je Lamo 05k i to na osnovi mopeda Tomos-Puch MS50. Proizvedena su tri modela s jednim cilindrom, a serijska proizvodnja nije čekala dulje od godine dana.

Prototip posljednjeg u nizu modela, Tomos Lamo 06N snage 4 KS proizveden je 1963. godine. Bio je bolje zaštićen od prodora mora, a trošio je 1,6 l/sat.

Modeli Tomos T-4

Ipak, konačan razvoj ova penta doživjela je 1969. godine kad je i dobila svoje danas već legendarno ime TOMOS 4. Pokazao se toliko kvalitetnim, da je samo dvije godine poslije čak 80 posto proizvedenih primjeraka otišlo u izvoz!

 

U bivšoj državi, Tomos je bio najveći proizvođač vanbrodskih motora, a Tomos 4 je 1983. godine tvornici priskrbio naslov jedne od najuspješnijih proizvođača vanbrodskih motora na svijetu.

Početak kraja

Kako za najveći dio proizvodnih pogona, raspadom Jugoslavije počinju problemi i u Tomosu. Krajem 90-ih tvrtku kupuju redom, švicarski Aluswis, kanadski Alucan i naposljetku korporacija Hidria. 1998. godine prestaje proizvodnja vanbrodskih motora, a 14 godina poslije tvrtka je otišla u stečaj.

I danas je zasigurno puno onih koji još uvijek popularni Tomos 4 s rezervoarom prenesu iz svoje garaže do pasare, jer se, kažu upućeni, uz dobro održavanje ova penta teško kvari.

Jako ime i pečat kvalitete su ostali, kao i nada za neku buduću nadogradnju i proizvodnju.

Izvor: Morski.hr

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 16 siječnja, 2021 19:49