MAGAZIN: Imate često glavobolje? Donosimo 9 primjera kako si pomoći u smanjivanju i uklanjanju boli

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 1 veljače, 2017 12:56

MAGAZIN: Imate često glavobolje? Donosimo 9 primjera kako si pomoći u smanjivanju i uklanjanju boli

Čest i neugodan problem s kojim se većina ljudi susreće tijekom života jest glavobolja. Može biti popraćena mučninom, a ponekad i povraćanjem. Najčešći uzroci glavobolje su stres, napetost, nemir, nedostatak sna, problemi sa sinusima te dehidracija. Mnogi u tim trenucima posežu za tabletama protiv bolova, no postoji niz prirodnijih i kućnih pripravaka koji trenutno smanjuju i uklanjaju bol.

Neki od njih su:

  1. VODA

Ako je uzrok glavobolje dehidracija, potrebno je piti više vode kroz dan nego što to inače činite, te izbjegavati alkoholna pića koja potiču dehidraciju.

  1. HLADAN OBLOG

Stavljanjem hladnih obloga na čelo, umrtvit će se bol, pomoći radu krvnih žila čime se poboljšava cirkulacija na tom području. Ovo je dobar način, ako su uzrok boli sinusi. Najbolje je u tanak ručnik staviti smrvljen led, te prisloniti na čelo. Led se nikada ne primjenjuje direktno na kožu jer ju može oštetiti.

  1. TOPLA VODA

Primjena topline na poleđini vrata može osloboditi glavobolju uzrokovanu stresom. Toplina oslobađa napete mišiće čime se smanjuje bol. U vrećicu ulijte tople vode, te prislonite na stražnju stranu vrata nekoliko minuta, ili pomoću vrućeg tuša usmjeravajte vodu na taj dio tijela.

  1. LIMUN

Jedan od snažnih sastojaka za liječenje glavobolje  jest limun. Djeluje opuštajuće i osježavajuće. Najbolja primjena jest sok limuna pomiješan s vodom. Takav se pripravak pije pri  osjećanju prvih znakova glavobolje.

glavobolja-primoštenplus

  1. JABUKA

Jabuka i jabučni ocat također mogu koristiti u borbi protiv glavobolje jer svojim djelovanjem vraćaju ravnotežu kiseline u organizam. Najbolji način primjene jest pojesti jabuku posuti s malo soli, te nakon toga popiti čašu tople vode. Druga mogućnost je dvije žlice octa pomiješane u čaši vode. To se pije dva do tri  puta kroz dan. U to se može dodati malo meda i limuna.

  1. MENTOL

Mentol ima umirujuća svojstva te se često koristi kod alternativnog liječenja glavobolje. Može se piti njegov čaj, a uljem mentola mogu se masirati sljepoočnice, čelo i stražnja strana vrata pri čemu djeluje opuštajuće.

  1. ĐUMBIR

Đumbir sa svojim protuupalnim svojstvima ublažava bol. Dovoljno je piti njegov čaj kroz cijeli dan. Važno je početi čim se osjete prvi znakovi glavobolje.

  1. ULJE EUKALIPTUSA

Sa svojim anti-upalnim svojstvima opušta napete mišiće. Masiranjem čela i sljepoočnica 15-20 minuta bol će se osjetno smanjiti.

  1. CIMET

Glavobolju uzrokovanu izlaganjem hladnom zraku učinkovito liječi cimet. Pomiješati prah cimeta s toplom vodom u gustu pastu. Takav pripravak nanijeti na čelo i područje sljepoočnica. Držati pola sata te isprati.

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 1 veljače, 2017 12:56