Malena Šibenčanka treba našu pomoć: Ovoj veseloj bebi treba 700 tisuća kuna da bi jednog dana mogla hodati

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 24 kolovoza, 2021 09:04

Malena Šibenčanka treba našu pomoć: Ovoj veseloj bebi treba 700 tisuća kuna da bi jednog dana mogla hodati

Petra Kursan ima nepunih 10 mjeseci, vesela je, stalno guguće i smije se. Ono što je razlikuje od druge djece je što su bolnice njezin drugi dom od rođenja. Djevojčici su pri porođaju utvrđeni teški deformiteti donjih udova. Liječenje u Hrvatskoj došlo je do zida, no doktori u dječjoj bolnici u Njemačkoj vjeruju da će Petra uz nekoliko operacija hodati!

Ovoj veseloj djevojčici pri porođaju u Općoj bolnici Šibenik utvrđeni su teški deformiteti donjih udova te su je odmah prevezli u KBC Zagreb (Šalata), gdje je utvrđeno da Petra ima teški invaliditet IV. stupnja i ukupno šest dijagnoza, piše portal 24sata.

Njezine nogice potpuno su izokrenute (kosti, tetive, živci) te bez nekoliko operacija i stalnih ortoza nikad neće hodati. Usprkos svemu tome, osmijeh joj se ne gasi. Mama Iva i tata Krešo žele samo jedno – da djevojčica ima normalno djetinjstvo.

U bolnici na Šalati doktor je roditeljima rekao da se nikad nije susreo s takvom kombinacijom deformiteta te kako im jedino preostaje da liječe dio po dio.

Petrine dijagnoze su teške i zahtijevaju operacije – infantilna torakolumbalna skolioza, kongenitalni pes ekvinovarus stopala IV (stiff-stiff), kongenitalna luksacija lijevoga kuka, teška displazija desnoga kuka, kontraktura desnoga koljena, subluksacija desnoga koljena.

– Prognoza je da bi liječenje trajalo šest-sedam godina. Kad smo pitali doktora hoće li hodati i kad, odgovor je bio da ne zna jer je ona težak slučaj. Rekli smo: ‘Idemo, borba nas čeka’. I svaki smo tjedan putovali u Zagreb – objašnjava Iva.

A prvi zahvat, korigiranje stopala prema metodi Ponseti i prvo gipsanje, Petra je imala sa samo devet dana.

– Sedam tjedana nakon rođenja bila je gipsana sedam puta. Nakon toga je uslijedio zahvat kidanja tetiva Ahilovih peta pa ortoze, koje je nosila 23 sata, a jedan sat bio je za vježbe, terapije i kupanje. Iako će možda nekima zvučati čudno, Petra se zbog svega toga prvi put okupala s tri mjeseca. Doktor je u travnju ponovno rezao tetive Ahilove pete i tetive oko koljena, a ortoze je nosila samo noću – objašnjava Iva.

I nakon nekog vremena – pitanje. Što sad? Kakve su mogućnosti u Hrvatskoj?

U tih osam mjeseci napravljeno je čudo. Ali sljedeća operacija bila bi tek s dvije do tri godine. Što će dijete dotad? Kad će sjediti, puzati, šetati…? Sva ta pitanja prolazila su roditeljima kroz glavu pa su odučili da moraju krenuti dalje i tražiti pomoć.

– Počeli smo sve više istraživati te smo na savjet roditelja koji svoju djecu liječe u Njemačkoj, u dječjoj specijaliziranoj ortopedskoj bolnici koja se nalazi u općini Aschau, potražili drugo mišljenje. I hvala Bogu da jesmo. Petra 8. studenog već ima dogovorenu operaciju koljena koja je hitna, ali moramo čekati da napuni godinu dana. Bit će to zahtjevna operacija, ali prognoze i nada u oporavak su dobre – priča Iva.

Nakon postoperativnog oporavka od šest tjedana ondje će Petru uz pomoć ortoza podignuti na nogice. Stopala zasad nije potrebno operirati, postoji mogućnost da se isprave ortozama.
Ako ne, operirat će i stopala između prve i druge godine.

Petrinu mamu šokiralo je i to da se dvije operacije koje je njezina kći dosad imala u Hrvatskoj, u Njemačkoj uopće ne rade na malim bebama, a ortoze koje je dosad nosila ondje doktori također ne preporučuju. Doktori u Njemačkoj vjeruju da bi malenoj kuk mogli operirati kad napuni dvije godine.

– Mi smo morali ići dalje i spasiti svoje dijete, a za to trebamo pomoć. Prva operacija stoji 64.000 kuna, no tu su i mnogi drugi troškovi, za koje ni ne znamo koliki su točno. Jedna ortoza je od 37.500 do 75.000 kuna i mijenja se svakih godinu dana, a koliko će ostale operacije koštati, iz bolnice ne mogu unaprijed govoriti. Moj boravak s djetetom u bolnici je 340 kuna po danu, a samo nakon prve operacije bit ćemo hospitalizirani 10 dana. Dosad smo prikupili 190.000 kuna i novac za prvu operaciju imamo. Nakon razgovora s bolnicom i roditeljima druge djece, prema našim procjenama, cjelokupno liječenje stajat će nas oko 700.000 kuna, no bolnica nam ne može dati preciznu cifru dok ne vide kako će se oporavak i liječenje razvijati i koliko će još operacija trebati. S druge strane, mi u bolnicu ne možemo doći ako osam dana prije ne podmirimo račun – priča mama Iva, koja upravo završava studij, a suprug je zaposlen kao zaštitar, piše portal 24sata

Osim Petre, imaju i trogodišnji djevojčicu Martu,

Roditelji će tražiti i da HZZO pokrije barem dio troškova za djevojčicu. Kako bi što prije prikupila novac za liječenje djevojčice, Iva je otvorila i Facebook grupu “I Petra bi htjela hodati”, gdje dijeli informacije o Petrinu liječenju.

Otvoren je i račun za posebne namjene, na kojem prikuplja donacije, da sakupe barem za podmirenje dijela troškova višegodišnjeg liječenja, kako bi Petra jednog dana učinila svoje prve korake.

Pomoći im možete uplatom na račun IBAN: HR6024020063104000791
SWIFT/BIC: ESBCHR22
Erste bank d.d.
Vlasnik računa: Iva Ćaleta
Adresa: Šibenik
Opis plaćanja: Donacija za Petru
Model: 00

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 24 kolovoza, 2021 09:04