Mali raj na zemlji u Jurlinovim dvorima

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 6 srpnja, 2015 16:44 Updated

Mali raj na zemlji u Jurlinovim dvorima

Sve popularnije izletničko mjesto na kojem se uživa u tradiciji, kamenim zidovima, tradicionalnoj domaćoj hrani i kulturi primoštenskog kraja Jurlinovi su dvori don Stipe Perkova u Primoštenu Burnjem. Do sada je Jurlinove dvore posjetilo preko 10 tisuća posjetitelja, među kojima i brojne poznate ličnosti iz Hrvatske i svijeta.

:-  Krajem 18. stoljeća moj šukundjed Jure došavši iz Bosne počeo je graditi svoje obiteljsko obitavalište, svoje dvore u Dragi na tradicijski način ovog kraja: kamene kućice s kamenim krovovima u krugu, s jednim ulaznim vratima s ulice, u sredini tog kruga je dvor, obiteljski dnevni boravak sa kamenim stolom u sredini, nad stolom loza ( brunac) koji je u ljetnim vrućinama ukućanima pružao hlad. Tu je i gusterna s vodom kišnicom, neophodna u domaćinstvu i za pojenje domaćih životinja – kaže Don Stipe Perkov, vrpoljački župnik, koji je u kapeli u Jurlinovim dvorima svaki dan vodio misu od 1971. do 1987. godine.

Kapela  posvećena Majci Crkve u sklopu Jurlinovih dvora smještena je u bivšoj didovoj spavaćoj kući,  a posvetio ju je 1973. šibenski biskup Josip Arnerić.

U sklopu Dvora nalazi se i vrt u kojem se uzgaja povrće, krumpir, rajčica, paprika, krastavci, kupus, blitva, salata, peršin, selen. Vrt mora biti na dohvat ruke domaćici, budući se u ponudi nalaze isključivo domaći proizvodi, nudi se samo domaća tradicijska hrana.

Tu je i bogata knjižnica i  sakralna zbirka, Jurlinovi dvori uz gastronomski pružaju i kulturni užitak.

Ekipa SibenikIN-a bila je u Jurlinovim dvorima prošlog petka, pogledajte fotogaleriju

Izvor : SibenikIn

 

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 6 srpnja, 2015 16:44 Updated