Marisa Perković i Benjamin Aron Balogh, devetogodišnji primoštenski osnovci i državni prvaci u robotici pripremaju se za svjetsko natjecanje robotičara u Kini

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 21 listopada, 2017 21:08

Marisa Perković i Benjamin Aron Balogh, devetogodišnji primoštenski osnovci i državni prvaci u robotici pripremaju se za svjetsko natjecanje robotičara u Kini

Marisa Perković i Benjamin Aron Balogh učenici su 3. razreda OŠ “Primošten” i na prvi pogled ni po čemu se ne razliku od svojih vršnjaka. Zaigrani su i znatiželjni, no u jednom su ipak jedinstveni u Hrvatskoj – piše Šibenski.slobodnadalmacija.hr
Ovi devetogodišnjaci, naime, aktualni su državni prvaci u robotici u kategoriji nižih razreda osnovne škole. Tu su titulu osvojili krajem rujna u Zagrebu na Svjetskom natjecanju u robotici – Word Education Robot Contest (WER) u organizaciji Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) na kojem su nastupili zajedno sa svojom mentoricom Amalijom Pancirov, profesoricom hrvatskog jezika i magistrom knjižničarstva.

Među 60 ekipa i 200 natjecatelja, mali Primoštenci, zapravo Primoštenka i Mađar, jer Benjaminovi roditelji su se iz Mađarske doselili u Primošten gdje njegov otac radi u hotelu “Zora” koja je u vlasništvu jedne mađarske tvrtke, pokazali su kako i Šibensko-kninska županija, koju su jedini predstavljali u Zagrebu, svoga konja za trku ima. Pardon, robota, a zlatna medalja u Zagrebu Marisi i Benjaminu osigurala je sudjelovanje na natjecanju najboljih svjetskih robotičara koje će se sredinom studenog održati u Šangaju u Kini.

Uzbuđenje zbog zagrebačkog zlata još nije splasnulo, a novo prije odlaska u Kinu sve više raste. U knjižnici primoštenske škole Marisa i Benjamin svakoga dana, nakon nastave, dva do tri sata, marljivo rade i vježbaju. Njihov Abilix, kako je nazvan robot, mora hodati po stazi i rješavati zadane zadatke, objašnjavaju mali primoštenski robotičari. No, Abilixu još ne polazi za rukom da sve obavi bez greške i iz prve.

– Roboti nisu kao ljudi. Oni rade ono što im ljudi kažu. Nemaju svoju pamet. Ovaj naš je glup. Napravio sam do sada tri robota doma. Rade kada je sunce. Hodaju i mogu pričati, ali još nisam napravio da govore – objašnjava Benji, kako ga u školi zovu, i dodaje kako se na robotiku sam upisao, bez nagovora roditelja ili učitelja. Baš kao i Marisi, nije mu natjecanje u Zagrebu bilo prvo, ali ovo u Kini, nesumnjivo će biti najteže.

 

– Ja sam se na robotiku upisala jer sam stalno dolazila u knjižnicu čitati. Kada se naša škola prijavila na jedan natječaj i kada smo dobili prvog robota mBota, knjižničarka me pitala bi li se uključila. Pristala sam jer mi je to zanimljivo. Sada smo dobili Abilixa. On je teži robot i s njim ćemo raditi teže stvari. Na primjer mora ići po crti i doći do mosta, sklopiti taj most, okrenuti se i ići na sljedeći zadatak. Mora također doći na određeno mjesto i uzeti dvije kockice i vratiti se s njima na start. Ukupno je šest zadataka koje mora riješiti, ali još moramo raditi s Abilixom – rječita je Marisa.

A više raditi s Abilixom znači da će Marisa i Benjamin, kako se bude približavalo vrijeme odlazaku u Šangaj, sve duže ostajati u knjižnici. I to im neće pasti nimalo teško. Štoviše, njihova mentorica, koja se u svijetu robotike našla gotovo slučajno i nakon završene edukacije, podučava nastavnike iz cijele Šibensko-kninske županije o programiranju i sićušnim micro bit računalima, tvrdi kako robotika nije komplicirana i ne zahtjeva osobitu informatičku pismenost.

Fotogaleriju i cijeli tekst pročitajte na Šibenski.slobodnadalmacija.hr

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 21 listopada, 2017 21:08