Na koronavirus pozitivan i 31-godišnjak sa šibenskog područja

PrimostenPlus
od PrimostenPlus 20 ožujka, 2020 11:50

Na koronavirus pozitivan i 31-godišnjak sa šibenskog područja

Iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu danas je potvrđeno 8 oboljelih osoba novim koronavirusom. Dosad je u Republici Hrvatskoj potvrđeno ukupno 113 oboljelih osoba, od kojih je pet osoba ozdravilo

Još jedna osoba na području Šibensko-kninske županije zaražena je koronavirusom te je sada ukupan broj zaraženih u županiji tri, priopćili su iz županijskog Stožera civilne zaštite.

– Od sedam uzoraka poslanih jučer u Kliniku za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu, šest nalaza je negativno, a jedan je pozitivan na virus  COVID-19,  što znači da je na području Šibensko-kninske županije još jedna osoba zaražena koronavirusom. Riječ je o muškarcu mlađe životne dobi, rođenom 1989. godine, koji je u inozemstvu bio u kontaktu s već zaraženom osobom. Po povratku iz inozemstva bio je u samoizolaciji. Bolesnik ima blažu kliničku sliku te je hospitaliziran na Odjelu infektologije OB Šibensko-kninske županije. Prethodna dva pacijenta su i dalje u kućnoj samoizolaciji – priopćili su jutros iz županijskog Stožera.

Od jučer je pod mjerama zdravstvenog nadzora u našoj županiji ukupno 276 osoba. Od toga sa službenim rješenjem 227 osoba.

– Pozivamo sve da se strogo pridržavaju mjera koje je donio Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske, a kojima se zabranjuju javna okupljanja i sportski događaji, obustavlja rad u ugostiteljskim objektima i prodavaonicama, osim prehrambenih i ljekarni, obustavlja rad sportskih i rekreacijskih centara, te obustavljaju vjerska okupljanja – poručuju iz Stožera.

Na snazi je i privremena zabrana kretanja osoba preko graničnih prijelaza.

– Također, ponavljamo da je prevencija ključna i  apeliramo na sve građane i poslodavce da se odgovorno ponašaju i provode mjere samozaštite te se pridržavaju svih dosad donesenih uputa i preporuka. Također, apeliramo na osobe kojima je naložena samoizolacija da se strogo pridržavaju uputa koje su dobili – napominju.

Osobe koje posumnjaju da bi mogli imati COVID-19, trebaju se javiti telefonom svom liječniku obiteljske medicine. Ako njihov liječnik smatra da postoji potreba konzultacije s epidemiologom, isti će to i učiniti. Ukoliko budu ispunjeni klinički i epidemiološki kriteriji za testiranje na COVID-19, provodi se propisana procedura.

– Kao pojedinci i kao zajednica, trebamo pokazati odgovornost na način da ne širimo paniku i dezinformacije, kontinuirano se educiramo i vodimo brigu o higijenskim navikama – zaključuju u priopćenju iz Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije.

 

Izvor:Šibenik.in

Foto: Tumisu from Pixabay

PrimostenPlus
od PrimostenPlus 20 ožujka, 2020 11:50