Nakon relativno kratke hladne “epizode” ove zime, uskoro se vraćamo u već uobičajeni topli režim

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 25 siječnja, 2016 07:50

Nakon relativno kratke hladne “epizode” ove zime, uskoro se vraćamo u već uobičajeni topli režim

Ne pretjerano dugom nizu hladnih dana u Dalmaciji stigao je kraj. Barem što se tiče siječnja. Prvu dekadu siječnja pamtit ćemo po izrazito toplom vremenu, a drugu po hladnoći. U posljednjoj dekadi temperature su se vratile u granice prosjeka, no sam kraj mjeseca obilježit će zamjetno zatopljenje.

Iako će malo oborina biti u drugom dijelu mjeseca, može se reći da se sušno razdoblje nastavlja!

Ponedjeljak donosi djelomično sunčano i suho vrijeme, ponegdje uz promjenjivu naoblaku. Puhat će slab do umjeren sjeverozapadnjak koji kasno popodne i navečer na moru Dalmacije može biti jak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -5 do 0°C, uz obalu i na otocima od 2 do 8°C. Najviše dnevne temperature od 8 do 14°C.

Utorak će biti pretežno sunčan i suh, tek ponegdje uz prolazno umjerenu naoblaku. Puhat će slab do umjeren sjeverozapadnjak, slabit će u drugom dijelu dana. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -2 do 3°C, uz obalu i na otocima od 5 do 10°C. Najviše dnevne temperature u porastu i bit će od 11 ponegdje na zapadnoj obali Istre do 17°C ponegdje u Dalmaciji.

Srijeda će biti djelomično sunčana s promjenjivom naoblakom. Više oblaka krajem dana kada na Kvarneru može pasti vrlo malo kiše. Veći dio dana slab vjetar promjenjiva smjera, prema kraju dana zapuhat će slabo jugo koje će navečer na moru ponegdje biti umjereno. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -1 do 4°C, uz obalu i na otocima od 6 do 11°C. Najviše dnevne temperature u porastu i bit će od 11 ponegdje na zapadnoj obali Istre do 16°C ponegdje u Dalmaciji.

Četvrtak će biti umjereno do znatno oblačan uz kraća sunčana razdoblja. Lokalno će pasti malo kiše. Puhat će slabo do umjereno jugo, na sjevernom Jadranu i sjeverozapadnjak. Jutro još toplije, najviše dnevne temperature od 9 do 14°C, u zaobalju ponegdje malo niže.

U petak promjenjivo, ujutro je još ponegdje još pasti vrlo malo kiše, u drugom dijelu dana postupno razvedravanje. Puhat će slab vjetar promjenjiva smjera. Jutarnje temperature bez veće promjene u odnosu na četvrtak, najviše dnevne u blagom porastu.

Subota će veći dio dana biti pretežno sunčana u Dalmaciji, u sjevernom dijelu navečer postupno naoblačenje. Na sjevernom Jadranu promjenjivo sa sve više oblaka u drugom dijelu dana, a navečer će početi kiše. Zapuhat će slabo do umjereno jugo i jugozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -1 do 4°C, uz obalu i na otocima od 6 do 11°C. Najviše dnevne temperature većinom od 11 do 16°C.

Nedjelja će, prema današnjim prognostičkim materijalima, biti vrlo promjenjiva. Uz izmjene sunčanih i oblačnih razdoblja, povremeni će padati kiša, a značajnije količine se ne očekuju. Dominirat će jugo. Bit će toplo za dio godine.

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 25 siječnja, 2016 07:50