Napokon na svom terenu – Boćarski klub “Primošten” izgradio zog za balote

PrimoštenPlus
od PrimoštenPlus 7 travnja, 2014 23:08

Napokon na svom terenu – Boćarski klub “Primošten” izgradio zog za balote

 

Igralište za balote

Boćarski klub „ Primošten“ osnovan je 1984.god. Kao b.k. „Adriatic“, a na inicijativu djelatnika  htp  „Primošten“ Milivoja Gracin „Tusa“, Ante Gracin „Kesan“, Slavka Perkov i Svete Lovrić koji su na igrama ugostitelja Dalmacije u Splitu 1983.god. osvojili drugo mjesto u boćanju, a tada se igralo još sa metalnim boćama, te po pravilima natjecanja u boćanju po kojima su navedeni prvi puta igrali.

Krajem osamdesetih godina klub je preimenovan u bk „Primošten“, te je počeo nizati zapažene rezultate da bi u sezoni 1994/95 god. osvojio  prvo mjesto u drugoj hrvatskoj ligi, a za plasman u prvu ligu igrao je doigravanje sa bk „Metković“  gdje je izgubio u dodatnom bacanju.

U sezoni 1995/96 bk „Primošten“ je nastavio natjecanje u drugoj ligi te posezonu završio na prvom mjestu da bi se prije nastavka prvenstva iz do danas nepoznatih razloga odustao od natjecanja, a klub  je ubrzo i ugašen.

U vrijeme najvećih uspjeha bk „Primošten“ je iznjedrio nekolicinu danas poznatih boćara kao što su Ante Papak  jedan od najtrofejnih hrvatskih boćara, koji je nakon gašenja kluba karijeru nastavio u bk. „Solaris“, da bi od 1997. do 2005. igrajući za bk „Zrinjevac“ iz Zagreba osvojio dva prvenstva i tri kupa, te postao evropski klupski prvak 1997. god., a od 2006. do 2009. igrajući za bk „Trio i“  iz Buzeta osvaja  dva prvenstva i kup, te  kup evropskih prvaka 2009. god. Na pojedinačnim državnim prvenstvima postaje 11 puta prvakom u raznim disciplinama, te je bio dugogodišnji hrvatski rekorder u disciplini brzinskog izbijanja sa rezultatom 48/49. Igrajući za  seniorsku reprezentaciju Hrvatske od 1999. do 2009. god. osvaja 17 medalja 1 zlato, 7 srebra i 9 bronci. Ante Papak trenutno nastupa za bk „Graphistudio a.s.d.“ iz Pordenonea, člana talijanske prve lige. Bk. Primošten iznjedrio je i Renata Markoča, danas ponajboljeg boćara druge boćarske lige jug člana bk „Croatia osiguranje“ iz Šibenika, Darka Markoča, Šimu Prtenjaču člana bk „Nada“ iz Splita, Jeru Miliša i Jadrana Lovrića članove bk „Croatia osiguranje“ iz Šibenika i dr.

BK „Primošten“ ponovno je osnovan 12. siječnja 2013. god. na inicijativu balotaša iz ekipe „Živo“ Josipa i Ivana Prgin, te Marina Huljeva  koji su sa idejom osnivanja kluba upoznali Alena Papka, te je sijeme palo na plodno jer se Alen primio posla, pripremio svu potrebnu dokumentaciju, sazvao osnivačku skupštinu kluba na kojoj su izabrani  Tomislav Gašperov za predsjednika, Marin Huljev za dopredsjednika, i Alen Papak za tajnika, te je klub registrirao pri nadležnim institucijama i nakon što je prikupljenim donacijama tijekom ljeta 2013.god. zatvorena financijska konstrukcija klub se prijavio za natjecanje u drugoj županijskoj ligi u sezoni 2013/14 god. ,te je zbog nedostatka natjecateljskog boćališta jesenski dio prvenstva odigran u gostima uz izvrstan uspjeh od 4 pobjede i 2 poraza i 3 mjesto na tablici.

Odmah po završetku jesenskoga dijela prvenstva krenulo se u realizaciju izgradnje boćališta sa 4 staze, te se kao riješenje pronašlo u zapuštenom asfaltiranom teniskom igralištu u sklopu bivšeg hotela „Marina lučica“ koje je nakon odobrenja sadašnjeg vlasnika hotelskog poduzeća „Primošten“ d.d.  gosp. Laszla Kerekeš uz financijsku potporu Općine Primošten i županije Šibensko kninske , te donacijama u naravi tvrtki  „Marzes“, „Ceste Šibenik“, „Stina“ i „Konjuška“ i obrta „Dome“ i „Joke“ uređeno u natjecateljskoj boćalište po međunarodnom tehničkom pravilniku.

Donacijom Općine Primošten kupljena je klupska boćarska oprema, a donacijom tvrtke „Primošten“ d.d. nabavljena je sportska oprema za igrače, te je danas BK „Primošten“ jedan od najbolje opremljenih boćarskih klubova u županiji sa najljepšim otvorenim boćalištem, a kao rezultat svega je i odličan nastavak u proljetnom djelu prvenstva, te klub trenutno bilježi 6 pobjeda i 3 poraza i nalazi se na 2 mjestu sa istim brojem bodova kao prvoplasirana ekipa bk „Stankovci“ .

Igrači  BK „Primošten“ voditelj Alen Papak, kapetan Marin Huljev, te Darko Markoč, Josip Prgin, Ivan Prgin, Jakov Matošin, Tomislav Gašperov, Josip Jurin, Juraj Čobanov, Denis Skorić, Ivan Skorić, Valentino Marinov, Josip Perkov i Gabriel Lorento Perkov.

Ciljevi kluba su ulazak u 3. Hrvatsku boćarsku ligu Srednja Dalmacija, te osnivanje škole boćanja kako bi se boćanje kao sport približilo mladima.

Izvor teksta: BK Primošten

PrimoštenPlus
od PrimoštenPlus 7 travnja, 2014 23:08