Nekvalitetni san dovodi do gubitka koštane mase

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 11 travnja, 2017 14:18

Nekvalitetni san dovodi do gubitka koštane mase

Nekvalitetni san koji je dosad već bio povezan s rizikom od razvoja raznih kroničnih bolesti mogao bi pridonositi i gubitku koštane mase, pokazalo je novo istraživanje.

Istraživanje, koje će biti predstavljeno na sastanku endokrinološkog društva u Orlandu, pokazalo je da zdravi muškarci imaju smanjene markere stvaranja koštanog tkiva u krvi nakon tri tjedna ometanja sna kakvo se vidi kod promjena vremenskih zona ili smjenskog rada, dok su biološki markeri razgradnje kostiju bili nepromijenjeni.

Takva izmijenjena koštana ravnoteža stvara prostor za potencijalni gubitak koštane mase koji bi mogao voditi u osteoporozu i prijelome kostiju, kazala je voditeljica istraživanja Christine Swanson sa sveučilišta Colorado u Aurori. Ako se potvrdi da su kronični problemi sa snom novi faktor rizika za osteoporozu to bi moglo objasniti zašto nema jasnog uzroka za osteoporozu kod oko 50 posto od 54 milijuna Amerikanaca sa smanjenom koštanom masom ili osteoporozom, dodala je Swanson.

Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti od nezadovoljavajućeg spavanja pati povremeno više od 25 posto stanovništva u SAD-u i 10 posto često.

U okviru istraživanja ispitanici su svaki dan išli spavati četiri sata kasnije nego prethodni dan i spavanje im je bilo ograničeno na 5,6 sati tijekom 24 satnog razdoblja. Unos hrane tijekom ispitivanja bio je svakog dana isti i mjerenja su provedena nakon tri tjedna. Zbog financijskih ograničenja istraživanjem nisu bile obuhvaćene i žene.

Izvor: Geek.hr

Foto:Pixabay

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 11 travnja, 2017 14:18