Nova ciklona Dalmaciji donosi neverine

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 15 veljače, 2016 10:25

Nova ciklona Dalmaciji donosi neverine

Jugo će u prva dva dana tjedna ponegdje raditi probleme u odvijanju prometa more, no od srijede jugo će značajno oslabiti prema kraju tjedna okretati na tramontanu

U novom tjednu nema prave stabilizacije vremena, ali ni zime. Općenito će prvi dio tjedna biti nestabilniji, uz dominaciju južnih vjetrova, te povremeno jaču kišu, a više suha vremena bit će krajem tjedna. Gotovo cijelu prvu polovinu tjedna na vrijeme će djelovati sredozemna ciklona s centrom oko Italije. Osobito u utorak postoji mogućnost da mjestimice na Jadranu bude kiše koja će sadržavati saharski pijesak. Naime, ova ciklona sa svojim visinskim vjetrovima donijet će značajne količine saharskog pijeska do juga Italije, a manji dio može završiti i nad našim područjem. S prednje strane ove ciklone pritjecat će izrazito topao zrak sa sjevera Afrike, pa će sljedeća 3 dana balkanski poluotok, dijelovi Ukrajine i zapadne Rusije imati vrlo visoke temperature za dio godine.

Ponedjeljak će biti umjereno do znatno oblačan, povremeno uz kišu, pljuskove i grmljavinu. Mjestimice je moguće i prolazno jače nevrijeme s tučom. Oborine će ponegdje biti obilne, pa se tijekom dana očekuje preko 50 litara oborine po kvadratnom metru. Više suha vremena u Dalmaciji u drugom dijelu dana. U Dalmaciji će puhati umjereno do jako jugo, prolazno i oštro, na moru će imati olujne udare. Na sjevernom Jadranu će u drugom dijelu dana zapuhati umjerena, podno Velebita i jaka do vrlo jaka bura. Bit će natprosječno toplo. Minimalne jutarnje temperature zraka od 6°C ponegdje u zaleđu Istre do 16°C ponegdje u Dalmaciji. Najviše dnevne temperature od 8 u unutrašnjosti Istre do 18°C u dolini Neretve.

Umjereno do znatno oblačno bit će tijekom utorka. Povremeno će biti kiše, pljuskova i grmljavine, a više kiše bit će na sjevernom Jadranu. U Dalmaciji će puhati umjereno do jako jugo, na sjevernom Jadranu umjerena do jaka bura koja će se u drugom dijelu dana proširiti na sjevernu Dalmaciji, a podno Velebita će doseći olujni prosjek. Minimalne jutarnje temperature zraka od 4°C ponegdje u zaleđu Istre do 16°C na jugu Dalmacije. Najviše dnevne temperature od 9°C u zaleđu Kvarnera do 21°C u dolini Neretve.

Promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja bit će tijekomsrijede. Oborina će biti znatno manje u odnosu na početak tjedna, ali će i dalje povremeno biti kiše ili pljuskova s grmljavinom. Vjetar će značajno oslabiti u odnosu na prethodne dane, pa će veći dio dana puhati slab vjetar promjenjivih smjerova. Jutro neznatno svježije, najviše dnevne temperature većinom od 12 do 18°C.

U četvrtak na sjevernom Jadranu više suha i sunčana vremena, u Dalmaciji promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja, a povremeno će i dalje biti kiše ili pljuskova, osobito na južnom dijelu. Zapuhat će slaba do umjerena tramontana, prema otvorenom i pojačana. Bit će malo hladnije s najvišim dnevnim temperaturama od 10 do 16°C.

Petak će biti djelomično sunčan s promjenjivom naoblakom i veći dio dana suh. Krajem dana moguće je umjereno naoblačenje sa zapada, ponegdje uz kišu. Puhat će umjerena, popodne na moru i pojačana tramontana. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 2 do 6°C, uz obalu i na otocima od 6 do 11°C. Najviše dnevne temperature od 10 do 16°C.

U subotu djelomično, ponegdje i pretežno sunčano. Malo kiše moguće je mjestimice samo još u noći. Puhat će umjerena, na moru i pojačana tramontana. Jutro još malo svježije, najviše dnevne temperature od 9 do 15°C.

U nedjelju pretežno sunčano. Puhat će slaba do umjerena tramontana, na moru popodne i pojačana. Ujutro je mjestimice u Zagori moguć slab mraz. Danju toplije s najvišim dnevnim temperaturama od 13 do 18°C.

Izvor:Dalmacijanews.hr/Rade Popadić

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 15 veljače, 2016 10:25