Nove cijene dopunskog osiguranja: Pušači i tjelesno neaktivni mogli bi plaćati više

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 28 travnja, 2015 11:31

Nove cijene dopunskog osiguranja: Pušači i tjelesno neaktivni mogli bi plaćati više

Nove cijene mogle bi iznenaditi korisnike dopunskog zdravstvenog osiguranja! Tako bi pušači i oni koji se ne bave tjelesnom aktivnosti policu osiguranja plaćali više od nepušača i sportaša! Plan je to Zavoda za javno zdravstvo kojim građane žele potaknuti na zdraviji život, no još uvijek se ne zna koliko bi taj popust iznosio.

Sportski život i pravilna prehrana za nutricionistkinju i fitnes trenicu Mariju zaslužni su, kaže, za savršeni zdravstveni karton.

‘Prije par mjeseci smo radili neke testove, moje biološke godine su u ranim 20-im s obzirom na krvnu sliku , na sastav tijela’, rekla nam je Marija Andrijašević, dipl. nutricionist i fitnes trener.

‘Smatram da briga o sebi je najvažnija, to znači da smo duže radno sposobni, da ljudi idu manje na bolovanje’, dodala je.

Pa bi takvi građani mogli imati jeftinije dopunsko zdravstveno osiguranje. Prijedlog je to Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, prema kojem bipušači i neaktivni građani plaćali redovitu cijenu police od 70-ak kuna, a ostali povoljnije.

‘Za pušenje mogu se provesti testovi, debljina se može izračunati putem indexa tjelesne mase a isto se može uzeti izjava bolesnika pod punom odgovornosti da snosi posljedice ukoliko nije bio iskren’, objasnila jeTamara Poljičanin, ravnateljica HZJZ.

Više od 60 posto Hrvata ne bavi se tjelesnom aktivnošću

Cilj je smanjiti nezdrave životne navike jer svaki drugi Hrvat umire od kardiovaskularnih bolesti, koje su povezane s nezdravim načinom života.

Više od 60 posto Hrvata ne bavi se nikakvom tjelesnom aktivnošću, a više od polovice ima problema s viškom kilograma, piše Dnevnik.hr. No unatoč tome, kažu, cijena dopunskog teško bi promijenila nezdrave navike.

‘Ja riskiram svoj život na svoj način, ako bude trebalo platit će se, a ako ne, neće’, rekao nam je jedan građanin.

Ukoliko prijedlog prođe, u Ministarstvu zdravlja poručuju kako bi do primjene trebalo promijeniti nekoliko zakonskih odredbi. A Iz Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata poručili su kako bi novi sustav naplate bio tek zabava za narod te kako bi najteže bilo povući pravednu granicu između toga kada geni, društvo ili okolina utječu na svakodnevne navike.

Izvor:Šibenik.in

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 28 travnja, 2015 11:31