Nove kamere za nadzor brzine postavljene i u našem susjedstvu

PrimostenPlus
od PrimostenPlus 1 lipnja, 2019 13:46

Nove kamere za nadzor brzine postavljene i u našem susjedstvu

Na nekoliko lokacija postavljena je nova ‘superkamera’ kojoj jednostavno nije moguće pobjeći ili je prevariti.

Nove kamere izgledaju potpuno drugačije od onih koje su postavljane prije nekoliko godina i mnogo su moćnije, piše 24 sata.

Kamera Cordon-M4 proizvela je ruska tvrtka Simicon koja je u nju ugradila brojne tehnologije razvijene za potrebe ruske vojske i trenutno je jedna od najnaprednijih kamera za nadzor prometa u svijetu. Kamera može kontrolirati sve automobile u četiri trake bez obzira u kojem se oni smjeru kreću.

Koristi naprednu radarsku tehnologiju i individualno mjeri brzinu svih vozila koja prolaze. Pomoću kamere visoke rezolucije može automatski raspoznati i očitati registarske oznake svih europskih država. Kada neki automobil pređe dozvoljenu brzinu kamera ga prepozna te izdvoji njegovu fotografiju.

Podaci o prekršiteljima mogu se spremati u memoriju kamere te prenositi putem bežičnih veza. Primjerice, na nju se mogu računalom spojiti policajci koji su u blizini ili se podaci mogu slati na centralni server policije.

Software kamere je u stanju i automatski generirati policijski prekršajni nalog i uz njega priložiti fotografiju što bi značajno moglo smanji opseg posla policijskih službenika.

Devet kamera za nadzor brzine postavljeno je na području Šibensko-kninske županije, priopćeno je iz Policijske uprave šibensko-kninske.

Kamere su postavljene u Podorljaku, u Pirovcu na križanju Jadranske magistrale i Zagrebačke ulice, u Vodicama na Jadranskoj magistrali kod Lidla i kod Dental centra te na obilaznici prema Pirovcu i prema Šibeniku, u Šibeniku na magistrali kod Plodina, potom u Stupin Čelinama, na čvoru Dubrava smjer Tromilja, u Bilom te u Čenićima.

 Bilo
Stupin Čeline i Podorljak

Nova kamera osim brzine do čak 300 km/h može registrirati kreće li se koje vozilo u krivom smjeru ili koristi li neki automobil nedozvoljenu traku, primjerice traku za skretanje ili traku rezerviranu za tramvajski i autobusni promet.

Također, kamera će prepoznati i snimiti svaki auto kojem je istekla registracija. Niti potpuni mrak ne predstavlja joj problem jer je opremljena infracrvenim sustavom tako da za snimanje tijekom noći ne treba nikakvo osvjetljenje.

Nove kamere su kompaktnije od dosadašnjih i ne trebaju posebne stupove već se mogu instalirati na bilo koji rasvjetni stup ili na signalizacijsku i nadzornu konstrukciju na autocesti.
Od sada i prilikom vožnje možete  zaviriti na Google Maps i provjeriti gdje se nalaze kamere. Da bi vidjeli ove podatke na ekranu, trebate imati uključenu navigaciju, a u kutu ekrana vidjet ćete ograničenja te notifikacije o kamerama.

 

PrimostenPlus
od PrimostenPlus 1 lipnja, 2019 13:46