Od juga do bure: Kakvo nas vrijeme čeka do Božića

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 15 prosinca, 2014 10:20

Od juga do bure: Kakvo nas vrijeme čeka do Božića

Niti u novom tjednu neće biti prave zime. Naprotiv, svi dani će biti topliji u odnosu na normalu za dio godine. Jedina prava kiša past će krajem utorka i u noći na srijedu, a pad temperature zraka moguć je tek u nedjelju. Najmanje do Božića zimski scenariji nisu na vidiku

Na sredini smo prosinca, prvog mjeseca klimatološke zime, a prave zime u Hrvatskoj i dalje nema. I današnje minimalne jutarnje temperature zraka svjedoče o dominantnoj natprosječnoj toplini koja nas pratile uz manje iznimke još od početka mjeseca. Jutro je najhladnije bilo u dijelu Slavonije s temperaturama ponegdje oko 0°C, na u Zagorju su minimalne vrijednosti bile oko proljetnih 10°C. Na Jadranu su većinom bile od 9 do 13°C, a svježije je bilo samo u Zagori, ali bez mraza.

Oblaci su prekrivali nebo nad većim dijelom zemlje, a slično će biti i sljedeća 2 dana. Razlog tome je sredozemna ciklona koju je Crometeo tim nazvao Glorija. Ona se tijekom ponedjeljka nalazi centrom nad Iberskim poluotokom, tijekom utorka će se približiti Italiji i konačno će se u noći na srijedu naći središtem iznad srednjeg Jadrana.

Njenim popunjavanjem i odmicanjem na jugoistok vrijeme će se u našim predjelima postupno smirivati od sredine tjedna pa će na Jadranu biti znatno više sunca, a u unutrašnjosti i magle. I nakon prolaska ciklone zadržat će se natprosječno toplo za dio godine. Nova ciklona mogla bi nas samo “okrznuti” u dane vikenda pa će u nedjelju doći do prolaznog pada temperature zraka.

Ponedjeljak donosi pretežno oblačno vrijeme, tek uz prolazna sunčana razdoblja. Kiša će biti tijeka, u mnogim predjelima će i izostati, a najviše će je biti u riječkom zaleđu. Puhat će umjereno, na moru ponegdje i pojačano jugo. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 3 do 9°C, uz obalu i na otocima od 9 do 13°C. Najviše dnevne temperature od 10°C ponegdje u zaobalju do 18°C ponegdje u južnoj Dalmaciji.

utorak pretežno oblačno, povremeno uz kišu koja će češća i obilnija biti u drugom dijelu dana kada će mjestimice biti obilnija, praćena s grmljavinom. Puhat će umjereno do jako jugo, na moru Dalmacije ponegdje i vrlo jako. Kasno navečer na sjevernom Jadranu će zapuhati umjerena do jaka bura, u Dalmaciji do umjeren lebić. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 5 do 10°C, uz obalu i na otocima od 11 do 16°C. Najviše dnevne temperature od 12°C ponegdje u zaobalju do 18°C ponegdje u južnoj Dalmaciji.

U prvom dijelu srijede promjenjivo oblačno, ponegdje uz kišu, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. U drugom dijelu dana postupno smirivanje vremena uz prestanak oborina, a kiša i pljuskovi mogući su još većinom u južnoj Dalmaciji. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana puhat će umjerena bura koja će podno Velebita biti olujna. Južnije od Šibenika još će se zadržati slabo do umjereno jugo. Navečer će se bura i tramontana proširiti na veći dio obale, ali će biti u slabljenju. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 4 do 8°C, uz obalu i na otocima od 8 do 15°C. Najviše dnevne temperature na sjevernom Jadranu i Zagori od 9 do 13°C, uz obalu i na otocima Dalmacije od 13 do 16°C.

Izvor: Dalmacijanews.hr

četvrtak posvuda pretežno ili djelomično sunčano i suho. Puhat će slab vjetar sa zapada i tramontana, samo ponegdje na moru Dalmacije umjerena tramontana. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 2 do 6°C, uz obalu i na otocima od 7 do 13°C. Najviše dnevne temperature većinom od 10  do 15°C.

petak pretežno ili djelomično sunčano i posvuda suho. Na sjevernom Jadranu će zapuhati slab jugozapadnjak, na moru popodne ponegdje slabo jugo, u Dalmaciji većinom slab zapadnjak i sjeverozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 2 do 6°C, uz obalu i na otocima od 7 do 13°C. Najviše dnevne temperature većinom od 12  do 17°C.

U subotu djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom. Iako će se u mnogim predjelima zadržati suho, ponegdje će biti malo kiše, uglavnom na sjevernom Jadranu. Puhat će slabo do umjereno jugo i levant, navečer će na sjevernom Jadranu okrenuti na umjerenu do jaku buru. Temperature zraka bez veće promjene u odnosu na petak, navečer će na sjevernom Jadranu zahladiti.

nedjelju na sjevernom Jadranu pretežno vedro. U Dalmaciji još u prvom dijelu dana uz promjenjivu naoblaku može pasti malo kiše, u planinama i snijega, tijekom dana će se razvedriti. Ujutro će puhati umjerena do jaka bura s olujnim udarima, slabit će u drugom dijelu dana. Najviše dnevne temperature većinom od 8 na sjevernom Jadranu do 13°C ponegdje u Dalmaciji.

Topao Božić?

Prema današnjim prognostičkim materijalima, u cijelom prvom dijelu sljedećeg tjedna bit će stabilno. U početku će noći i jutra biti prohladna, no dani ugodni i topli. Dodatno zatopljenje moglo bi nastupiti prema Božiću. Nije nikakvo čudo da u Dalmaciji opet ne doživimo “bijeli” Božić, no izgleda da zimskog ambijenta neće biti čak ni u najvišem gorju. Ipak, kako do Božića u vrijeme pisanja prognoze ima još desetak dana, moguće su i značajne promjene na prognostičkim kartama.

Izvor: Dalmacijanews.hr/Rade Popadić

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 15 prosinca, 2014 10:20