Odgađanje berbe može naštetiti kvaliteti ulja !

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 24 listopada, 2016 19:24

Odgađanje  berbe može naštetiti kvaliteti ulja !

– Vrijeme je za berbu, jer će se ubrzo početi razvijati nove ličinke maslinove muhe, treće generacije, što bi moglo pokvariti urod. Zato maslinari, prionite na posao, ne čekajte više, jer odgađanje može samo naštetiti kvaliteti ulja. Sveukupno, čini se, urod će biti bolji od lanjskog, no o količinama je teško govoriti, jer je prerano i vrhunac berbe očekujemo tek za desetak dana – rekla je Gordana Kožarić-Silov iz Poljoprivredne-savjetodavne službe.

Na šibensko-kninskom području postoji oko 700 tisuća stabala masline, a prema podacima udruge Dalmatinskih uljara godišnje se proizvodnja kreće između pet i šest tisuća tona ploda od čega se dobije između 700 i 850 tona ulja. Koliko će biti proizvedeno ove godine, teško je procijeniti. Situacija na terenu je ‘šarena’ – dok su Skradinsko polje ove godine nametnici, čini se, poštedili , pa su masline rodile obilno, u primoštenskom kraju, prošlogodišnjoj ‘maslinarskoj perjanici’, nisu bili te sreće, jer je pod naletom nametnika urod maslina malo podbacio.

– Spremno čekamo prve prerađivače i pripremamo se jer berba se zahuktava. Zadovoljni smo urodom, problema imali nismo, ali još uvijek je teško govoriti o pravim rezultatima – rekao je Drago Laća, poznati skradinski uljar čija je uljara počela s radom 10. listopada.

Na županijskom području desetak je većih uljara, koje masline prerađuju po gotovo jedinstvenoj cijeni od 1,30 kune po kilogramu. No, želite li u finalu kupiti pravo, čisto, maslinovo ulje, i dalje ćete se morati oslanjati na standardnu metodu preporuke i kupnje na kućnom pragu. Detaljne analize sastava maslinovog ulja su skupe i zahtjevne, te u Hrvatskoj ne postoji odgovarajući laboratorij u kojem bi se takva analiza mogla obaviti, ističe Kožarić-Silov. Hrvatska nije maslinarska velesila poput Španjolske i Italije, te nema stručnjake školovane za takav posao. Sustav kontrole ipak postoji, pa svake godine Služba za ekologiju Zavoda za javno zdravstvo u Šibeniku obavlja osnovne analize sastava slobodnih masnih kiselina i peroksida, što je dovoljno da bi se ustanovilo da li maslinovo ulje zadovoljava standard.

– Dosad smo imali tek nekoliko testiranja, a ti uzorci su bili zdravi. Posljednjih nekoliko godina nismo generalno imali problema s kvalitetom maslinovog ulja, osim 2014. godine kada se zbog velikih kiša i napada nametnika čak 17 posto uzoraka ulja malih proizvođača pokazalo neispravnima, te su ulja bila nejestiva – rekla je Lidija Bujas, pročelnica Službe za ekologiju Zavoda za javno zdravstvo u Šibeniku.

Unatoč tome, ulja malih proizvođača uvijek su bolji izbor od miješanih ili rafiniranih ulja dostupnih u trgovinama. Rafinirana ulja najlošiji su izbor, jer je riječ o ulju s manom, čiji su nedostaci ‘popravljeni’ kemikalijama.

PIŠE KARLA KOVAČ
PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 24 listopada, 2016 19:24