Odlična sezona u Rogoznici i Primoštenu: ‘Ove godine spasili su nas autoturisti, najviše su profitirali privatni iznajmljivači‘

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 6 rujna, 2021 11:21

Odlična sezona u Rogoznici i Primoštenu: ‘Ove godine spasili su nas autoturisti, najviše su profitirali privatni iznajmljivači‘

PIŠE VEDRANA STOČIĆ/sibenski.slobodnadalmacija.hr

Rogoznička Turistička zajednica do 29. kolovoza registrirala je 26.715 dolazaka gostiju koji su ostvarili ukupno 256.418 noćenja. U usporedbi s prošlom godinom to je 25,06 posto više u dolascima i 20,46 posto više u noćenjima.

Najveći udio u dolascima ostvarili su strani gosti iz Poljske s 24,81 posto, iz Češke 15,73 posto, Njemačke 13,98 posto, Mađarske 8,04 posto, Slovačke 6,67 posto… Udio noćenja domaćih gostiju bio je itekako dobar i činio je 16,19 posto od ukupnog broja turista. Uspoređujući kolovoz ove godine s kolovozom 2019. godine, gotovo se dosegnula ta najuspješnija turistička sezona, dolasci su bili na 92,02 posto, a noćenja na 90,33 posto.

Gledajući statistiku za rogozničko područje od početka godine (razdoblje od 1. siječnja do 29. kolovoza 2021), ukupno je zabilježeno 63.316 dolazaka i ostvareno je 553.366 noćenja, što je u dolascima 33,63 posto više, a u noćenjima 21,85 posto više u odnosu na prošlu godinu.

I u primoštenskoj Turističkoj zajednici ističu dobre rezultate. Statistika pokazuje da je ova godina ostvarila 80 posto noćenja i dolazaka u odnosu na 2019. godine, dok glavna sezona premašuje i više od 90 posto u odnosu na 2019. godinu. I najave za rujan su dobre, hotel “Zora”, Golden Rays, auto-kamp “Adriatic” i privatni iznajmljivači imaju rezervacije za rujan i sezona u Primoštenu još uvijek traje. Također, u primoštenskoj Turističkoj zajednici ističu pozicioniranje Primoštena među 10 najboljih destinacija za odmor u rujnu – The 10 Best Destinations For September Holidays in Croatia 2021, by Marc Rowlands.

– Turiste privlače plaže Velika i Mala Raduča, poznati smo i kao “Primošten – grad plaža”. Očuvana priroda, zanimljivi otočići i slikovite uvale, dobra povezanost s dva nacionalna parka. Popularna i tražena svjetska destinacija za obiteljski turizam ovo ljeto nadmašila je sva očekivanja u dolascima, što potvrđuju brojne objave na svjetskim i domaćim portalima – kažu u primoštenskoj Turističkoj zajednici.

Koncerti u kontroliranim uvjetima

I u Primoštenu su izostali veliki koncerti i manifestacije. Prije zabrane većeg okupljanja održan je Ljetni karneval, ali u znatno manjem opsegu nego prošlih godina.

Imaju sreću što su jedna od rijetkih lokacija u kojoj se mogu održavati koncerti u kontroliranim uvjetima. To su klub “Aurora” i vrh brda Gaj na kojemu je veliki spomenik Gospi od Loreta visok 17,5 metra. Upravo na Gaju turisti i domaći uživali su u svirkama uživo, pored koncerata klasične glazbe nastupila su zvučna estradna imena. Lokacija je to s koje se pruža predivan pogled na Primošten, Rogoznicu, ali i brojne otoke. I ove godine zabilježili su više od 100 tisuća posjetitelja.

Nije stoga čudno što se Općina Primošten odlučila na nova ulaganja u tu lokaciji. Nakon sezone počinje gradnja i parkirališta, uređenje puta i nova javna rasvjeta. Investicija je teška milijun kuna. Projektna dokumentacija je izrađena, dobivene su građevinske dozvole, potpisani su ugovori s izvođačima. Na budućem javnom parkiralište bit će 19 parkirnih mjesta za osobna vozila, okretište za osobna i kombi vozila, izgradit će se i stepenište koje povezuje parkiralište s platoom spomenika i vidikovca. Stepeništem duljine 54 metra savladava se visinska razlika od nešto više od 10 metra.

U Općini Primošten kažu da će još biti ulaganja u brdo Gaj jer im se novac višestruko vratio. U obje turističke zajednice mole Boga da ne uđemo “u crveno” pa da zbog toga potpuno izostane posezona. Tada bi i statistički podaci bili znatno lošiji.

Foto:Primošten Plus

 

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 6 rujna, 2021 11:21