Održana sjednica Županijskog odbora za upravljanje obalnim i morskim područjima

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 8 veljače, 2018 12:41

Održana sjednica Županijskog odbora za upravljanje obalnim i morskim područjima

Dana 7. veljače 2018. godine, u prostorijama Šibensko-kninske županije održana je sjednica Županijskog odbora za upravljanje obalnim i morskim područjima. Odbor je formiran temeljem usvojenog Plana integralnog upravljanja obalnim područjem Šibensko-kninske županije i broji 13 članova. Koordinator Odbora je župan Goran Pauk, a na jučerašnjoj sjednici predstavljala ga je zamjenica Darija Puljić.

 

Na dnevnom redu jučerašnje sjednice bio je prijedlog „Preporuka za jačanje otpornosti obala na utjecaje klimatskih promjena – Što bi lokalna uprava, stanovnici i investitori u nekretnine na obali trebali znati„ koje su prezentirali izrađivači, mr.sc. Darija Povh Škugor i urbanist Gojko Berlengi.

Ove su preporuke izrađene u okviru procesa provedbe Plana integralnog upravljanja obalnim područjem Šibensko-kninske županije, odnosno Obalnog plana, i dio su projekta „Integracija učinaka klimatske varijabilnosti u nacionalne strategije za primjenu Protokola o integralnom upravljanju obalnim područjem na Mediteranu“.

Klimatske promjene donose nove izazove, ali i priliku za promjenu uvriježenih načina djelovanja i primjenu načela održivog razvoja. Jedan od čestih razloga ranjivosti naselja na poplave uzrokovane obilnim kišama jest vrlo nizak udio upojnih površina. Inzistiranjem na većem udjelu zelenih površina, parkova i drvoreda se, uz poboljšanje kvalitete zraka, ujedno povećava udio upojnih površina koje smanjuju pritisak na sustave oborinske odvodnje, a smanjuje se i nastajanje toplinskih otoka za vrijeme velikih vrućina, stoji, između ostaloga, u Preporukama.

 

„Prihvaćanje preporuka od strane jedinica lokalnih samouprava, stanovnika obalnog područja, vlasnika zemljišta, investitora i gospodarskih subjekata donijelo bi višestruke koristi svim akterima u obalnom području i dugoročno bi doprinijelo očuvanju obalnih prirodnih resursa za buduće generacije.“, kazali su izrađivači Preporuka i naglasili kako je potrebno osigurati racionalnu potrošnju obalnog prostora i nultu toleranciju na bespravnu izgradnju u obalnom pojasu.

 

„Sljedeći korak je prezentirati ove Preporuke predstavnicima jedinica lokalne samouprave, investitorima i široj javnosti, jer jedino zajedničkim snagama možemo doći do dugoročno boljih i ekološki prihvatljivijih rješenja.“, zaključila je ovaj dio sjednice pročelnica Upravnog odjela za zaštitu okoliša i komunalne poslove Šibensko-kninske županije dr.sc. Sanja Slavica Matešić.

 

Po završetku rasprave i usvajanja Preporuka, dr. sc. Neven Cukrov, s Instituta Ruđer Bošković  održao je prezentaciju na temu emisije toksičnih metala iz turističkih, nautičkih plovila.

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 8 veljače, 2018 12:41