Oprezno vozite za uskrsne blagdane: Šibenska policija pojačava aktivnosti na cestama, neće imati obzira za prekršitelje

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 1 travnja, 2015 21:32

Oprezno vozite za uskrsne blagdane: Šibenska policija pojačava aktivnosti na cestama, neće imati obzira za prekršitelje

Šibenska policija najavljuje tijekom nadolazećih uskrsnih blagdana pojačane aktivnosti na svim cestama Šibensko-kninske županije kada će pojačano provoditi ciljane preventivno-represivne aktivnosti. Posebno će biti prisutni na mjestima i dionicama prometnica u vrijeme kada se događaju prometne nesreće s najtežim posljedicama i pritom kontrolu usmjeriti prvenstveno prema mladim vozačima, koji su najčešći uzročnici, ali i žrtve prometnih nesreća.

Policija očekuje gušći promet u poslijepodnevnim i večernjim satima u petak i kroz subotnje jutro, ali i u poslijepodnevnim i večernjim satima na Uskrsni ponedjeljak u kojem će razdoblju biti najaktivniji na svim našim cestama.

Kako bi djelovali preventivno, upozoravaju sve sudionike prometa da u vožnji maksimalno poštuju odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama, prvenstveno radi svoje sigurnosti, ali i sigurnosti svih ostalih sudionika u prometu.

Za sigurnu vožnju tako vozačima savjetuju da na putovanje kreću odmorni i izbjegavaju polazak na putovanje nakon završetka radnog vremena.

U slučaju umora, slabosti ili nervoze, bez obzira na blizinu odredišta, pravovremeno se valja zaustaviti, osvježiti i odmoriti. Prije i za vrijeme vožnje ne smiju se konzumirati alkoholna pića, a u vožnji brzinu kretanja vozila valja prilagoditi stanju i uvjetima na cesti. Posebno treba biti oprezan kod pojave prve kiše nakon dužeg sunčanog razdoblja jer cesta postaje skliska i produžuje se zaustavni put.

U prometu treba poštivati ograničenja brzine kretanja, zakonska ili ona postavljenim prometnim znakom, a prilikom vožnje u koloni držati dovoljan razmak u odnosu na vozilo ispred. Svakako treba koristiti sigurnosni pojas na svim sjedalima u vozilu, strogo se pridržavati prometnih propisa, prometnih znakova i naredbi policijskih službenika, izbjegavati nagla kočenja, nagla okretanja kotača, upravljača i pretjecanja te bez obzira na žurbu, ne ulaziti u rizična pretjecanja.

Prilikom vožnje autocestom treba poštivati ograničenja navedena na promjenjivoj prometnoj signalizaciji, kretati se krajnjom desnom prometnom trakom, a lijevu koristiti samo za pretjecanje, a prilikom vožnje autocestom ne prelaziti vozilom iz trake u traku (slalom vožnja), ne pretjecati prometnom trakom za zaustavljanje vozila u nuždi, držati potreban razmak, ne požurivati vozila ispred sebe davanjem svjetlosnih i zvučnih znakova ili na drugi način, niti izvoditi bilo koju drugu radnju koja ugrožava ili dovodi u opasnost druge sudionike u prometu.

Na mopedima i motociklima koristiti zaštitnu kacigu, a ukoliko dođe do prometne nesreće, mjesto događaja odmah treba osigurati na način kako bi se otklonile nove opasnosti, te žurno obavijestiti policiju pozivom na telefon 192, poručuju iz Policijske uprave Šibensko-kninske.

Izvor:Šibenik.in

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 1 travnja, 2015 21:32