Pao prvi snijeg u planinama, u Dalmaciji orkanski udari bure i grmljavinsko nevrijeme

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 23 rujna, 2014 12:03

Pao prvi snijeg u planinama, u Dalmaciji orkanski udari bure i grmljavinsko nevrijeme

Kalendarska jesen nastupila je jutros u 4 sata i 29 minuta.

 

Nakon što su mnogi protekli vikend proveli na plažama, ciklona i hladna fronta zadnja 24 sata otpuhali su toplinu s našega područja pa je utorak osvanuo u kasnojesenskom tonu. Prvi snijeg sezone pao je u najvišem gorju Hrvatske. Iza ponoći kiša je okrenula na snijeg u planinama iznad 1500 metara nadmorske visine u Lici i Gorskom kotaru. Na velebitskom vrhu Zavižan temperatura zraka se spustila na 0°C, a nekoliko sati padanja snijega bilo je dovoljno za stvaranje prvog snježnog pokrivača prvoga dana kalendarske jeseni. Na tamošnjoj mjernoj postaji DHMZ-a izmjerena su 4 centimetra snijega.

snijegzavizandhdmdz

Foto: DHMZ

Snježnih pahulja bilo je i u najvišim vrhovima Kamešnice i Dinare. Iako se i na biokovskom svrhu Svetom Juri temperatura spustila na samo 0°C, doznajemo da snijeg nije zabijelio našu najvišu obalnu planinu.

Zimski uvjeti vladaju u planinama susjedne BiH. Na Bjelašnici se temperatura zraka jutros spustila na samo -3°C, uz nekoliko centimetara snijega, a snijeg je zabijelio i skijalište u Blidinju. Snijeg je noćas padao i na Kupresu iznad 1300 metara nadmorske visine.

Prvo jesensko jutro donijelo je najniže temperature zraka dosadašnjeg tijeka rujna u većem dijelu Hrvatske. Samo 3°C izmjereno je u Krasnu i Mirkovici, a 4°C na Papuku i Puntijarki. 5°C je izmjereno na Bjelolasici, u Jelvici, Gospiću i Stajnici, a 6°C u Delnicama, Brinju, Otočcu, Udbini, Pazinu. U nizinama unutrašnjosti zemlje minimalne temperature su većinom bile od 7 do 10°C, a na Jadranu od 10 do 17°C.

Iako se ciklona svojim centrom sve više udaljavala prema istoku, i tijekom noći je lokalno bilo jačih grmljavinskih nestabilnosti. Njih je uvjerljivo najviše bilo na moru srednjega Jadrana, pa su satelitske snimke otkrivale i jače olujne sustave. Samo je manji dio njih stizao doo kopna donoseći kišu, pljuskove i grmljavinu, ali i mjestimičnu tuču, uglavnom uz obalu srednje Dalmacije.

Zadnja 24 sata najviše oborina je palo u Dalmaciji i to na kninskom, sinjskom i šibenskom području, većinom od 30 do 50 litara po kvadratnom metru. Spomenimo i da je s posljednjom ciklonom na dvije Crometeo mjerne postaje ukupna količina oborina od početka rujna premašila rekordnih 400 litara po kvadratnom metru. Radi se o postajama Dubrovnik Mandaljena (405,4 mm) i Vodice Blata (400,3 mm).

Uz buru, prvi snijeg u planinama i osjetno zahlađenje, ciklona je na Jadranu donijela jaku buru s olujnim, ponegdje i orkanskim udarima. Tako su protekle noći podno Velebita, ali i na krkčom mostu udari vjetra prelazili orkanskih 130 km/h. Orkanski udari bure jutros su zabilježeni i podno Biokova, pa je na makarskom području bura imala udare preko 120 km/h. U Splitu su službeno izmjereni udari bure do 115km/h. Zanimljivo je spomenuti da je minimalna temperatura zraka u Splitu noćas pala na samo 12°C, a uz spomenute udare bure od 115km/h osjet hladnoće bio je zimskih 6°C!

Nevrijeme se oko 4 sata ujutro premjestilo na dubrovačko područje. Uz kišu i pljuskove najviše je problema donosila jaka tramontana s olujnim, a ponegdje i orkansksim udarima. Crometeo mjerna postaja u Dubrovniku izmjerila je olujne udare tramontane preko 100 km/h. Dubrovački vatrogasci imali su pune ruke posla zbog polomljenih gradana i borova.

Bura se posvuda tijekom jutra smirila u odnosu na noć, a njeno daljnje slabljenje uslijedit će u drugom dijelu dana. Dok je uz obalu puhala bura, na otvorenom moru je puhala tramontana s orkanskim udarima.

Odmicanjem ciklone na istok napustili su nas oborinski oblaci pa će se posvuda u zemlji do kraja dana zadržati suho, uz dosta sunca.

Izvor: Crometeo.hr

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 23 rujna, 2014 12:03