Pitali smo Vakulu kakvo nas ljeto očekuje?

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 11 travnja, 2019 21:55

Pitali smo Vakulu kakvo nas ljeto očekuje?

– Prema svim dosadašnjim izračunima koje sam analizirao, a o kojima je nedavno govorila u Studiju 4 HRT-a i moja kolegica Dunja Plačko-Vršnak iz DHMZ-a – povećana je vjerojatnost – čak 70-80% za srednju sezonsku temperaturu oko prosječne i višu, dok je prognoza oborine manje “odlučna” – procjenjujem da je 50-60% za u većini Hrvatske oborine oko prosječnih sezonskih vrijednosti i manje. Ukratko, trenutačno je vjerojatnije toplije i sušnije ljeto, kaže Vakula za Slobodnu Dalmaciju.

No, naravno, to nužno ne znači da će svi ljetni mjeseci – i lipanj i srpanj i kolovoz – biti takvi, a pogotovo ne svi ljetni tjedni. Riječ je o prognozi srednje sezonske temperature zraka i ukupne sezonske količine oborine. Pojedini mjeseci, i osobito tjedni, mogu biti jako različiti, posebice u oborinskome smislu, zbog često pljuskovitog oblika ljetne oborine.

Ostvari li se ta prognoza, za što postoji prilično velika vjerojatnost, osobito za temperaturu, ne samo zbog pouzdanosti dugoročnih prognoza u toplom dijelu godine, nego i zbog najnovijih prognoza razvijanja El Niña – i ova će godina u većini Hrvatske biti među najtoplijima u povijesti mjerenja.

Nadajmo se ipak ne i na onako puno mjesta ekstremna kao prošla, a i s manje rekorda. Iako, klima nam se klima i priroda teži ravnoteži, pa u toj “težnji” često poprima kojekakva ekstremna stanja, i temperature, i oborine, i vjetra, i… Valja nam se tomu prilagoditi, a i pokušati smanjiti svoje djelovanje na sve što nas okružuje… Ne djelovati samo kratkoročno i po onoj: “u se, na se i poda se”, nego razmišljati dugoročno, i za javno dobro…

 

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 11 travnja, 2019 21:55