Podno Velebita bura do 150 km/h, svibanj vrlo kišovit u velikom dijelu zemlje

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 27 svibnja, 2015 12:29

Podno Velebita bura do 150 km/h, svibanj vrlo kišovit u velikom dijelu zemlje

Niz nestabilnih svibanjskih dana završen je u srijedu. Posljednja ciklona danima je Dalmaciji donosila kišu, pljuskove i grmljavinu, a oborine nisu bile ravnomjerno raspoređene. Neka su područja posljednjih dana dobila više oborine nego što padne u cijelom svibnju. Krajnji sjever Dalmacije u dobio je najviše oborina u dosadašnjem tijelu svibnja. U Starigradu Paklenici palo je 147 litara oborine po kvadratnom metru. Ne zastaje puno ni Kaštel Gomilica sa 135 litara, a upravo je kaštelansko područje dobilo najviše kiše od jučerašnjeg popodnevnog pljuska, kada je nešto prije 16 sati u istočnom dijelu Kaštela bilo i izraženijih bujica. Najmanje kiše u svibnju palo je u južnoj Dalmaciji, većinom od 20 do 40 litara, što znači da je palo manje kiše od prosjeka.

Najviše oborina u svibnju palo je u unutrašnjosti zemlje, većinom iznad 100 litara. Čak 221 litra pala je na automatskoj meteo postaji Virovitica O.Š. Vladimir Nazor. U dijelu Gorskog kotara palo je preko 180 litara oborine. Iako je jutros više oblaka bilo u Slavoniji,  oborina je sve manje i postupno prestaju. Zbog više oblaka Slavonija i Lika su u prvom dijelu dana bili najsvježiji u zemlji s temperaturama ispod 15°C.

Do kraja klimatološkog proljeća oborina neće više biti. Ciklona je odmaknula na jugoistok, a gradijent tlaka zraka u srijedu ujutro donio je vjetrovito vrijeme cijelom Jadranu. Puše umjerena do jaka bura koja ponegdje ima olujne, a podno Velebita i orkanske udare. Najjača bura puše na širem masleničkom području, gdje su zabilježeni udari do orkanskih 150 km/h.

Najjači udar bura u naseljenom dijelu Dalmacije izmjeren je u Splitu oko 9 sati i iznosio je 112 km/h. U Šibeniku je bura dosezala 90 km/h, u dubrovačkoj zračnoj luci 65 km/h. Olujnih udara bure preko 100 km/h ima i na makarskom području, a na biokovskom vrhu Sveti Jure temperatura se spustila na prohladna 2 Celzijeva stupnja.

Dok su oborine posljednjih dana jako dobra vijest za poljoprivrednike, jer kiše ovog proljeća nije bilo i pred nama su ljetni mjeseci, današnja bura nije dobrodošla jer može napraviti određenu štetu na nekim nezaštićenim poljoprivrednim kulturama.

Uz obalu i na otocima temperature zraka su ugodne, oko 20°C, usprkos buri. U Zagori je koji stupanj svježije. Popodne se očekuje slabljenje bure, a na moru će zapuhati tramontana. Bura će u četvrtak dodatno slabiti, a u petak i potpuno prestati.

Izvor:Crometeo.hr

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 27 svibnja, 2015 12:29