Porasle cijene svih goriva, sljedeći tjedan moguće novo poskupljenje

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 29 rujna, 2015 13:42

Porasle cijene svih goriva, sljedeći tjedan moguće novo poskupljenje

Nove cijene goriva u Hrvatskoj posljedica su kretanja cijena derivata na tzv. mediteranskom tržištu i nepovoljnog tečaja dolara i kune

Cijenesvih vrsta goriva u utorak su porasle. Prema informacijama portala cijenegoriva.info, nakon dva tjedna pada, litra eurosupera 95 skuplja je za 7 lipa i prodaje se u rasponu od 9,11 do 9,14 kuna, ovisno o kompaniji.

Litra eurodizela također je skuplja. Tako ove vrste goriva vozači od utorka plaćaju 5 lipa više nego prošloga tjedna. Cijena litre eurodizela kreće se između 8,51 i 8,55 kuna, ovisno o kompaniji.

Vozači koji koriste autoplin također nemaju razloga za zadovoljstvo. U utorak je litra autoplina poskupila 7 lipa i sada se prodaje za oko 3,97 kuna. Ovo je inače sedmi tjedan zaredom da cijena ove vrste goriva nije pala. Na nekim postajama, poput Croduxovih, cijena autoplina je nešto iznad četiri kune (što je ujedno i najviša cijena autoplina unazad četiri mjeseca), dok ga primjerice Plinski centar Zagreb prodaje za 3,75 kuna.

Rast cijena goriva i idući tjedan?

Nove cijene goriva u Hrvatskoj posljedica su kretanja cijena derivata na tzv. mediteranskom tržištu i nepovoljnog tečaja dolara i kune (kao što smo i pretpostavili prošloga tjedna da bi se moglo dogoditi), piše cijenegoriva.info.

Cijena sirove na svjetskim tržištima u posljednjih nekoliko dana blago pada i kreće se oko 47 dolara po barelu što bi, ako se nastavi, moglo utjecati i na blagi pad cijena na Mediteranu.

Imajući u vidu i nastavak rasta tečaja dolara i kune (u utorak je tečaj bio 6,82, a prošlotjedni prosjek bio je oko 6,76) i ukoliko se ovi trendovi nastave, možda bi idućega tjedna mogli očekivati blagi rast cijena goriva.

Izvor:Dalmacijanews.hr

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 29 rujna, 2015 13:42