POSJETIO PRIMOŠTEN: Slavenovih tisuću kilometara u kolicima za osmijehe na licima

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 4 listopada, 2021 10:09

POSJETIO PRIMOŠTEN: Slavenovih tisuću kilometara u kolicima za osmijehe na licima

PROJEKT Slavenovih tisuću kilometara u kolicima za osmijehe na licima priča je o ljudima koji su odlučili prijeći granice svoje izdržljivosti kako bi pomogli drugima. Među tim ljudima su glavni akter Slaven Škrobot i avanturist Mihael Strle – piše Index.hr

Slaven je osoba s invaliditetom, tetraplegičar koji je ovog ljeta odlučio prijeći hrvatsku obalu biciklom kako bi pomogao u nabavi istih tih bicikala za još četiri osobe s invaliditetom.

“Želio sam nekome pomoći upravo onako kako se pomoglo i meni. Nažalost, zbog vrlo visoke cijene bicikla većina osoba s invaliditetom u Hrvatskoj si ga ne može priuštiti. Znajući to i znajući koliko je meni moj bicikl promijenio život i koliku je dozu samostalnosti, sreće i slobode u njega donio, odlučio sam pokušati ovim projektom omogućiti to još nekome. Odlučio sam pokušati skupiti sredstva kako bi se omogućila kupnja četiri posebna bicikla za četiri osobe s invaliditetom”, priča za Index Škrobot.

“Slavenu je potrebna asistencija za sve životne situacije. On u potpunosti ovisi o drugoj osobi, a toliko je pun volje i želje za radom, energije koje ima za sve ljude koji ga okružuju. Na cesti se družimo na biciklima gdje mu je potrebna asistencija s raznim preprekama i prometnim situacijama, što je zapravo vrlo rizično. Ipak smo mi najslabije karike u prometu, a ponekad provedemo i više od 120 kilometara dnevno na cesti”, objašnjava Mihael i dodaje da je upravo Slavenova neiscrpna energija ono što ih sve pokreće.

“Sav taj angažman u ovom humanitarnom projektu nema cijenu kada znamo da bicikli za koje se skupljaju sredstva promijene život ljudima u kolicima u jednu novu dimenziju, koliko slobode i samostalnosti ljudima bi to moglo donijeti. Kvaliteta života im se jednostavno promijeni”, naglašava važnost ove akcije Mihael.

O velikom pothvatu snima se i dokumentarni film za koji je zadužen Luka Čurčić.

“Slavena poznajem iz osnovne škole i dugo smo kombinirali da mu se priključim na nekom od njegovih putovanja, ali nije ga bilo lako uhvatiti doma jer čovjek je stalno u pokretu, često i na drugom kontinentu. Ovog ljeta se napokon pružila prilika da se organiziramo”, prepričava nam Luka kako je došlo do ideje o dokumentarcu.

Slaven je upravo za vrijeme međunarodne biciklističke utrke Cro Race 2021. bio u Primoštenu te je tom prilikom posjetio našu sumještanku Jadranku Luketa-Marković

Video pogledajte OVDJE

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 4 listopada, 2021 10:09