Predsjednički izbori: Do 16.30h na izbore izašlo 44,68 % birača u Primoštenu

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 28 prosinca, 2014 19:30

Predsjednički izbori: Do 16.30h na izbore izašlo 44,68 % birača u Primoštenu

U 19 sati zatvorena su birališta na kojima su hrvatski birači u nedjelju odlučivali između četvero kandidata koji su se u prvom krugu natjecali za petogodišnji predsjednički mandat.

Prvi neslužbeni rezultati izbora očekuju se u nedjelju od 20 sati, otkada će Državno izborno povjerenstvo (DIP) na internetskim stranicama početi objavljavati nepotpune i privremene rezultatima koji će stalno obnavljati.

Povjerenstvo će u 22 sata održati konferenciju za novinare na kojoj će objaviti prve neslužbene izborne rezultate.

Osim u Hrvatskoj, izbori za predsjednika države provode se u još 50 država, što je pet manje u odnosu na prošle izbore.

Hrvatski predsjednik bira se većinskim izbornim sustavom, odnosno za predsjednika ili predsjednicu bit će izabran kandidat koji dobije većinu glasova svih birača koji su glasovali (50 posto plus jedan glas). Ukoliko se to ne dogodi, dvoje kandidata s najvećim brojem glasova idu u drugi krug koji se održava 14 dana kasnije, dakle 11. siječnja 2015. godine.

Prema DIP-ovim podacima do 16,30 sati glasovalo je više od 1,2 milijun birača ili 36,36 posto, što je za više od tri posto nego na prošlim predsjedničkim izborima, unatoč teškoćama što ih je u velikom dijelu Hrvatske stvorio snijeg.

Najveći odaziv zabilježen je u Karlovačkoj i Međimurskoj županiji, u obje je izašlo više od 40 posto birača. Najmanje birača glasovalo je u Osječko-baranjskoj županiji, njih 33 posto, objavilo je Državno izborno povjerenstvo.

Izvor:Šibenik.in

Izbori u primoštenu Izbori u primoštenu Izbori u primoštenu Izbori u primoštenu Izbori u primoštenu Izbori u primoštenu Izbori u primoštenu Izbori u primoštenu Izbori u primoštenu Izbori u primoštenu

Foto: PrimoštenPlus

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 28 prosinca, 2014 19:30