Predstavljanje knjige MAJE KLARIĆ “Vrijeme badema”

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 3 listopada, 2017 17:10

Predstavljanje knjige MAJE KLARIĆ  “Vrijeme badema”

Predstavljanje knjige održat će se u Narodnoj knjižnici i čitaonici “dr. Ante Starčević 1912”, u četvrtak 05. listopada u 18:00 sati. Veselimo se vašem dolasku!


Putopis s hodočašća Camino de Santiago

Putopis „Vrijeme badema“ nastao je tijekom hodočašća Camino de Santiago na kojem sam bila 2010. godine. Putopis sadrži poetske i prozne zapise, kao i originalne fotografije u boji nastale tijekom putovanja (autorica fotografija: Dijana Klarić).
Camino de Santiago službeno započinje u francuskim Pirenejima, a završava u gradu Santiago de Compostela, odnosno u mjestu Finisterra na Atlantskom oceanu. Dug je oko 900 kilometara koji se prelaze pješice, biciklom ili na konju. Krajem 2010. godine u 35 dana prehodala sam 880 kilometara, od mjesta Saint Jean Pied du Port u Francuskoj do Finisterre na španjolskoj obali Atlantskog oceana.
Urednik knjige je Edo Popović, a poezija iz putopisa čini dio dokumentarnog filma o Caminu „Zapisi s hodočašća na kraj svijeta“ Anđelka Šutala i Vlade Terkeša, dosad prikazanog u nekoliko gradova.

O meni i dosadašnjim poetsko-putopisnim predavanjima:
Dvije osnovne teme predavanja su putovanja i poezija, odnosno način na koji se oni isprepliću u mom dugogodišnjem stvaralaštvu. Kroz priču o putovanjima koja redovno bude velik interes publike, čitateljima nastojim približiti i poeziju kao žanr.
Dosad sam objavila tri zbirke putopisne poezije: „Život u ruksaku“ (AGM, 2012.), „Quinta Pitanga“ (VBZ, 2013.) i „Nedovršeno stvaranje“ (vlastita naklada, 2015.). „Život u ruksaku“ govori o europskim putovanjima (Portugal, Španjolska, Irska, Francuska i sl.), ali i putovanju općenito – kako i kada krenuti, što nas vuče na putovanja, kako putovati sam… „Quinta Pitanga“ govori o Brazilu i otoku Itaparica gdje sam provela dva mjeseca na UNESCO-ovom rezidencijalnom programu za književnike gdje je zbirka i nastala. „Nedovršeno stvaranje“ zbirka je koju sam napisala tijekom putovanja kroz Južnu Ameriku, a koja kroz stihove priča o Peruu, Boliviji i Ekvadoru. Prilikom predavanja, zemlje kroz koje sam putovala publici predstavljam ispreplićući anegdote i priče s putovanja te čitajući poeziju koja preko stihova prepričava iste događaje.

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 3 listopada, 2017 17:10