Prelazak na ljetno vrijeme donosi promjenu u prometu i obračunu potrošnje struje

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 28 ožujka, 2015 11:56

Prelazak na ljetno vrijeme donosi promjenu u prometu i obračunu potrošnje struje

Primjenom ljetnog računanja vremena, koje počinje u nedjelju u 2 sata ujutro, vozači preko dana neće morati na svojim automobilima paliti svjetla, dok će se struja po nižoj tarifi, umjesto od 21 do 7 sati, obračunavati od 22 do 8 sati.

Ljetno računanje vremena počinje u nedjelju, 29. ožujka, u 2 sata, pomicanjem kazaljki sata za jedan sat unaprijed, tako da se vrijeme u 2 sata računa kao 3 sata, izvijestio je Državni zavod za mjeriteljstvo.

Hrvatski autoklub (HAK) podsjeća da uvođenjem ljetnog računanja vremena prestaje obveza paljenja kratkih ili dnevnih svjetala tijekom dana, osim za vozače mopeda i motocikla koji tijekom cijele godine moraju voziti s uključenim svjetlima. Na vozilima ipak moraju biti uključena dnevna svjetla u uvjetima smanjene vidljivosti, bez obzira na ljetno računanje vremena.

Iako tijekom ‘ljetnog vremena’ zbog ugašenih dnevnih svjetala vozači automobila neće riskirati novčanu kaznu, policija ih upozorava da dolaskom ljepših vremena dodatno vode računa o biciklistima i motociklistima, koji se s proljećem češće nalaze na cestama.

Na te najranjivije kategorije sudionika u prometu, vozači automobila bi posebice morali pripaziti prilikom uključivanja u promet, prestrojavanja, pretjecanja, obilaženja, polukružnog okretanja i skretanja.

Vozače mopeda i motocikala, osim na obavezu poštivanja ostalih prometnih propisa, policija dodatno podsjeća na obavezu nošenja propisane, homologirane i uredno pričvršćene zaštitne kacige.

Hrvatske željeznice (HŽ) izvijestile su da je zbog uvođenja ljetnog vremena moguće kašnjenje vlakova do jednog sata. U putničkom prijevozu, vlakovi koji u to vrijeme voze na relaciji Beograd – Vinkovci – Zagreb – Dobova – Ljubljana kasnit će do sat vremena, a vlak na relaciji Vinkovci – Zagreb do 30 minuta.

HŽ navodi da su na prugama organizirana posebna dežurstva kako bi se uskladili svi automatski uređaji koji pokazuju ili registriraju vrijeme.

Kad je riječ ‘ljetnom vremenu’ jedna američka studija pokazala je da pomicanje kazaljke jedan sat naprijed i gubitak jednog sata sna povećava do 25 posto rizik od srčanog udara idućega ponedjeljka u odnosu na ostale ponedjeljke u godini. S druge strane, rizik od srčanog udara smanjuje se za 21 posto prvoga utorka nakon što se sat vrati na standardno vrijeme i ljudi spavaju sat vremena dulje.

Do toga zaključaka stručnjaci su došli analizirajući podatke o primanju pacijenata u bolnice u Michiganu. Proučavali su primitke prije promjene na ljetno računanje vremena i one u ponedjeljak nakon toga i tako četiri godine zaredom.

Do srčanih udara općenito najviše dolazi ponedjeljkom, vjerojatno zbog stresa uzrokovanog početkom novog radnog tjedna i s time povezanim promjenama u obrascu spavanja, rekao je voditelj istraživanja, kardiologAmneet Sandhu.

Izvor:Dalmacijanews.hr/HINA

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 28 ožujka, 2015 11:56