PRIMOŠTEN BEZ HOTELA OVE SEZONE?! Nakon više od 20 godina i dalje neizvjesnost i ogroman upitnik lebde iznad primoštenskih hotela!

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 7 veljače, 2023 08:30 Updated

PRIMOŠTEN BEZ HOTELA OVE SEZONE?! Nakon više od 20 godina i dalje neizvjesnost i ogroman upitnik lebde iznad primoštenskih hotela!

Prenosimo dio članka portala Šibenski.hr
PIŠE VEDRANA STOČIĆ

 

U Primoštenu je poput bombe odjeknuo plaćeni oglas “Primoštena” d.d. da će jedini hotel “Zora” zbog renoviranja i ulaganja pustih milijuna eura biti zatvoren za goste u sezoni 2023. godine.

U nepoštenoj privatizacijskoj priči, tvrdi primoštenski načelnik Stipe Petrina, na stranu vlasnika hotelske kuće “Primošten” d.d., koji dvadeset godina nije ispunio svoje ugovorne obveze, stali su Vlada RH, Ministarstvo državne imovine, CERP, sudovi… Posumnjao je Petrina i na predsjednika države Zorana Milanovića. U početku je imao razumijevanja za ovu tešku privatizacijsku prijevaru na hrvatski način, ali u posljednje vrijeme nema vremena za Primoštence, posebice nakon zatopljenja odnosa s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Međutim, iz Ureda predsjednika demantirane su Petrinine sumnje.

“Načelnik Općine Primošten Stipe Petrina zatražio je prijem kod Predsjednika Republike i pri tome je sam predložio termine/datume u veljači koji bi mu odgovarali za prijem. Ured Predsjednika Republike razmotrio je i prihvatio zahtjev Stipe Petrine za prijem kod predsjednika Milanovića te je određen datum za prijem u prvoj polovici veljače (u skladu s terminima koje je sam gospodin Petrina predložio u svom zahtjevu). O prihvaćanju njegovog zahtjeva i terminu prijema, Ured Predsjednika Republike obavijestit će Stipu Petrinu uobičajenom procedurom”, odgovorio nam je predsjednikov glasnogovornik Nikola Jelić.

Primošten je prije rata imao tri luksuzna hotela. Hotel “Marina Lučica” imao je preko 700 postelja i bio je rezerviran za bogate naturiste. Od ukupno tri hotela, od dva su, “Raduče” i “Marine Lučice”, dvadeset godina nakon privatizacije ostale ruševine, a trećemu je prije koji mjesec izgorio natkriveni bazen i sada i njega zatvaraju. Turistička zajednica gubi tisuće noćenja, ljudi su ostali bez posla, a Primošten gubi imidž hotelske destinacije.

PrimoštenPlus razglednica iz zraka_01Teško je pomiriti se s takvim crnim scenarijem, stoga je razumljiv bijes i nevjerica Primoštenaca. Valjaju se svakakve glasine o zakulisnim političkim i koruptivnim igrama, primoštenski načelnik u svojem stilu ide najdalje:

– Sve upućuje na organizirani kriminal hrvatske i mađarske države, a stvarni vlasnici “Primoštena” d.d. nisu Mađari, nego Hrvati. Primošten se vraća u 1964. godinu, kad nije imao ni jedan hotel. Ovakvih laži iz priopćenja naslušali smo se u prethodnih 20 godina barem 40 puta. Društvo bi danas prema ugovoru o prodaji i prijenosu dionica “Primoštena” d.d. trebalo imati minimalno 360 zaposlenih, a sad je jasno da neće imati nijednog – tvrdi Petrina.

Prisjetimo se, Hrvatski fond za privatizaciju je 2002. godine prodao hotelsku kuću “Primošten” d.d. mađarskoj “Diamant marini” za svega 1,6 milijuna kuna, ali uz uvjet da svi turistički sadržaji budu obnovljeni u roku od tri godine. Aneksom ugovora zabranjena je i rasprodaja imovine. Ništa od ugovornih obveza nije ispoštovano, rasprodano je sve osim hotela, marine Kremik i autokampa. U međuvremenu je 2019. godine “Primošten” d.d. promijenio vlasnike. Dugove primoštenske hotelske kuće, odnosno bivših vlasnika Tamása Vitezyja i Laszla Attile Kerekesa, otkupio je “Canberra Invest” iz Budimpešte. Novi vlasnik promijenio je Nadzorni odbor i Upravu. I bivši i sadašnji vlasnici bliski su, čak i rodbinski, mađarskom premijeru Viktoru Orbanu.

snimanje iz zraka primošten_08

Bivši mali dioničari godinama su tvrdili da su se, umjesto privatizacije njihove hotelske kuće, dogodile i da se događaju prijevara i pljačka. Krivili su Hrvatski fond za privatizaciju i nasljednike te institucije koji nisu nadzirali temeljni ugovor i potpisane anekse. Dizali su hipotekarne kredite koje nisu vraćali pa su se na nekretnine upisivale strane banke. Od silnih kredita, tvrdili su bivši mali dioničari, ni jedna kuna nije uložena u obnovu hotela, pa su još 2003. godine podnijeli kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba u Hrvatskom fondu za privatizaciju, od koje, naravno, nije bilo ništa.

Ostatak teksta pročitajte OVDJE

Foto:Primošten Plus

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 7 veljače, 2023 08:30 Updated