Primošten zauzeo treće mjesto po broju dolazaka i noćenja u 2017. godini

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 14 veljače, 2018 11:50

Primošten zauzeo treće mjesto po broju dolazaka i noćenja u 2017. godini

Šibensko-kninsku županiju u 2017. godini posjetilo je više od 923 tisuće gostiju koji su upisali skoro pet i pol milijuna noćenja u ‘krevetima za odmor’ na obali i u zaleđu županije. Podaci su koje je objavilo Ministarstvo turizma u kojem su analizirali strukturu i želje domaćih i stranih gostiju u Lijepoj našoj prošle godine.

Od ukupno 923 tisuće gostiju, u Šibensko-kninsku županiju njih čak 795 tisuća stiglo je izvan granica Hrvatske, a prespavali su kod nas 4,8 milijuna puta. Zajedno s domaćim gostima, broj noćenja u svim oblicima smještaja na moru i u zaleđu županije, popeo se na skoro pet i pol milijuna, točnije 5.455.289.

Očekivano, najviše je dolazaka i noćenja zabilježeno u Šibeniku. Posjetilo ga je lani više od 326 tisuća gostiju s više od milijun i pol noćenja u hotelima, hostelima i ostalim smještajnim kapacitetima u gradu. Slijede Vodice koje broje preko 220 tisuća gostiju i više od 1,2 milijuna noćenja u svim tamošnjim krevetima.

Ostala tri mjesta na top pet Šibensko-kninske županije, također se podudaraju brojem dolazaka i noćenja. U Primoštenu se ‘upisalo’ više od sto tisuća gostiju i 656 tisuća noćenja, nešto je slabija Rogoznica sa 75 tisuća gostiju i 609 tisuća noćenja, a posljednje na županijskom top pet je Tisno. Tamo je lani stiglo 75 tisuća gostiju, a ukupan broj noćenja dosegao je 591 tisuću.

Inače, Hrvatsku je lani posjetilo 17,4 milijuna gostiju koju su kod nas odspavali 86,2 milijuna puta, od čega su za sedam posto noćenja zaslužni domaći gosti. U odnosu na 2016., to je 13 posto više dolazaka i 11 posto više noćenja.

Po broju ostvarenih noćenja prednjači Istarska županija s 25 milijuna. Slijede Splitsko-dalmatinska, Primorsko-goranska, Zadarska, Dubrovačko-neretvanska pa Šibensko-kninska na šestom mjestu u Hrvatskoj. Od šest županija na moru, naša je lanjskim turističkim rezultatima zasjela na pretposljednje mjesto.

Izvor:Šibenik.in/Ministarstvo turizma

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 14 veljače, 2018 11:50