Primoštenac Željko Jurin prehodao 4268km dugi Pacific Crest Trail od Meksika do Kanade

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 30 rujna, 2019 15:24

Primoštenac Željko Jurin prehodao 4268km dugi Pacific Crest Trail od Meksika do Kanade

Primoštenac sa zagrebačkom adresom, Željko Jurin, samo nekoliko dana nakon što je završio petomjesečnu turneju po Sjevernoj Americi, svratio je do Primoštena i u ugodnom razgovoru podijelio s nama svoju zanimljivu priču.

Nakon višegodišnjeg maštanja o odlasku na Pacific Crest Trail (PCT), Željko je odlučio da će 2019. napokon ispuniti svoj san.

U travnju je odletio za San Diego te na samoj granici SAD-a i Meksika stao na južni terminus staze. Pred njim se protezalo 4268km jedne od najljepših staza svijeta. Kad je krenuo nije ni mogao zamisliti što će sve putem doživjeti, koliko zanimljivih ljudi će upoznati, te hoće li uopće uspjeti prehodati zahtjevnu stazu.

Na upit što mu je bilo najteže na putu, odgovara nam kako nije očekivao da će mu toliko nedostajati obitelj i prijatelji, te činjenica da ovo ljeto neće posjetiti svoj voljeni Primošten gdje ima mnoštvo rođaka i prijatelja.Željko Jurin (PCT)No usprkos svemu, uspio je u nešto više od 5 mjeseci prehodati cijeli put od Meksika do Kanade, te time postao prvi Hrvat kome je to pošlo za rukom.
Na svojem putu, prošao je pustinje južne Kalifornije, visoke snježne planine lanca Sierra Nevada, guste šume i vulkanske vrhunce Oregona, te planinski lanac Cascade u Washingtonu. U južnoj Kaliforniji borio se sa snježnim mećavama, sušnim dionicama bez vode i velikom vrućinom, da bi ga u Sierra Nevadi dočekala trostruka prosječna količina snijega i leda, te nabujali potoci i rijeke koje je valjalo pregaziti.Željko Jurin (PCT)U Oregonu su već počele kiše koje su se pod utjecajem oceanske klime nastavile kroz cijeli Washington. Putem je vidio čegrtuše, medvjede, svizce, jelene i losove, no nije imao nikakvih negativnih iskustava s ovim divnim stvorenjima.(PCT)Tijekom svojeg puta potrošio je četiri para cipela, kupujući svaki put pola broja veće. Naime do kraja puta stopala su mu narasla puna dva broja, dok je u isto vrijeme izgubio 12 kilograma tjelesne težine. Bazna težina rukska bila mu je oko 10kg, što je s vodom i hranom ponekad dosezalo i preko 20kg. Hraneći se hranom iz ruksaka, nije mogao nadoknaditi dovoljno energije koju je gubio hodajući ponekad i po 12-14 sati dnevno.Željko Jurin (PCT)Željko Jurin (PCT)Željko nam kaže da još nije svjestan uspjeha koji je postigao, niti na koje će sve načine ovo promijeniti njegov život. Sretan je što se vratio kući gdje su mu obitelj i prijatelji priredili veliki doček iznenađenja. Premda rođen i odrastao u Zagrebu, snažna povezanost s vlastitim korijenima dovela ga je u Primošten svega nekoliko dana po povratku iz Amerike. Baciti se u more u Maloj Raduči s pogledom na selo osjećaj je s kojim se ne mogu natjecati ni najljepše znamenitosti svijeta, te o kojem je često maštao na stazi.Željko Jurin (PCT)Pitali smo ga o planovima za budućnost i kaže kako se vraća na posao već idući tjedan, jer želi što prije vratiti život u normalu nakon dugog izbivanja. No ideja za neka buduća putovanja ima toliko da je teško odabrati odakle početi.

Na svojem putovanju vodio je iscrpan foto blog koji možete pročitati na slijedećem linku: skitnica.home.blog.

Željko Jurin (PCT) Željko Jurin (PCT) Željko Jurin (PCT) Željko Jurin (PCT) Željko Jurin (PCT) Željko Jurin (PCT) Željko Jurin (PCT) Željko Jurin (PCT) Željko Jurin (PCT)

Željko Jurin (PCT) Željko Jurin (PCT) Željko Jurin (PCT) Željko Jurin (PCT) Pacific Crest Trail Željko JurinŽeljko Jurin (PCT) Željko Jurin (PCT) Željko Jurin (PCT) Željko Jurin (PCT) Željko Jurin (PCT) Željko Jurin (PCT) Željko Jurin (PCT) Željko Jurin (PCT) Željko Jurin (PCT) Željko Jurin (PCT) Željko Jurin (PCT) Željko Jurin (PCT)

Željko Jurin (PCT) Željko Jurin (PCT)
Foto: Željko Jurin/skitnica.home.blog

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 30 rujna, 2019 15:24