Pripremite se za toplinski udar: Temperature opet idu do 40!

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 14 srpnja, 2015 17:23

Pripremite se za toplinski udar: Temperature opet idu do 40!

Tijekom današnjeg dana pratit će nas pretežno sunčano te vrlo toplo i vruće. U unutrašnjosti moguća povremeno umjerena naoblaka uz malu mogućnost lokalne kratkotrajne kiše. Vjetar će biti uglavnom slab, na istoku slab do umjeren sjeverozapadni.

Diljem Jadrana puhat će većinom slaba i umjerena bura, poslijepodne zapadnjak i sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura na kopnu bit će između 26 i 31, a na Jadranu od 29 do 34 Celzijeva stupnja, izvješćujeDržavni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Iz Hrvatskog autokluba doznajemo da je zbog jake bure na dionici Jadranske magistrale (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja promet zabranjen za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle. Jak vjetar povremeno usporava promet i na autocesti A1, između tunela Sveti Rok i vijadukta Božići.

Vrijeme sutra

Kao i danas tijekom cijelog će nas dana pratiti sunčano i vruće vrijeme. Na Jadranu će biti vedro, a u unutrašnjosti je mjestimice moguća mala do umjerena naoblaka. Vjetar većinom slab, ujutro na Jadranu bura, a u Dalmaciji poslijepodne do umjeren jugozapadnjak i sjeverozapadnjak.

Najniža jutarnja temperatura na kopnu biti će između 14 i 19, na Jadranu od 21 do 26, a najviša dnevna uglavnom između 30 i 35 °C, javlja DHMZ.

Vikend na suncu

Usporedno s rastom datuma na kalendaru rasti će i temperature zraka. Najtopliji će biti vikend kada će u subotu i nedjelju temperature na nekim djelovima zemlje doseći visinu od 38 Celzijevih stupnjeva.

U većini djelova ljepe naše za vikend će biti sunčano i vruće, bez vjetra što će pojačavati osjećaj vrućine, osobito na kopnu. Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a, koja je računalna prognoza temeljena na statističkim podacima, no postoje mogućnosti odstupanja, subota će biti sparna, a čak 38 Celzijevih stupnjeva mjerit će Split dok je u Makarskoj moguća temperatura i od 39 Celzijevih stupnjeva. Ostatak Jadrana grijat će temperature između 32 i 35 Celzijevih stupnjeva.

Na kopnu i unutrašnjosti biti će teško podnositi ovaj porast temperatura. Tako će u subotu najviše temperature mjeriti Karlovac i Glina, čak 38 Celzijevih stupnjeva, dok će za stupanj niža temperatura biti u Osijeku, Daruvaru, Vukovaru, Zagrebu i okolnim mjestima.

Nedjelja i dalje topla i sparna. Živa u termometru penjat će se do 38 stupnjeva u većini djelova unutrašnjosti među kojima Osijek, Daruvar, Đakovo, Glina, Vukovar, a dok će na Jadranu biti podnošljivo vruće, meteorološke karte pokazuju mogućih 39 Celzijevih stupnja u Makarkoj i Šibeniku.

Osvježenja nema na vidiku, a temperature će očito i dalje rasti, tako su najavljene iznimno visoke temperature i za početak sljedećeg tjedna. Kompjuterski izračun pokazuje mogućnost postizanja temperature od 40 stupnjeva koliko je predviđeno za područje Makarske.

Ukoliko imate slobodan vikend savjetujemo da ga isplanirate u blizini hlada ili osvježenju poput rijeka, jezera, bazena ili mora.

Izvor:Šibenik.in

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 14 srpnja, 2015 17:23