Pročitajte detalje nadolazećeg zimskog udara u Dalmaciji

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 15 siječnja, 2016 10:35

Pročitajte detalje nadolazećeg zimskog udara u Dalmaciji

Temperature će se i uz obalu i na otocima nekoliko dana spuštati ispod nule, stoga bi valjalo zaštiti biljke koje slabo podnose “minuse”. Snijega uglavnom neće biti, no snježne pahulje za vikend će se iznimno javljati u nekim dijelovima Dalmacije

U aktualnom tjednu meteoroloških uzbuđenja nije nedostajalo. Početkom tjedna pratila nas je izražena toplina, a u Komiži, Zadru i Metkoviću izmjerene su najviše siječanjske temperature u povijesti meteoroloških mjerenja. Uslijedilo je nekoliko vrlo nestabilnih dana, s povremenom kišom, ali i izraženijim grmljavinskim neverama. Na moru je u utorak i srijedu puhao umjeren do jak lebić i pulenat, što je ponegdje donijelo plavljenje nižih dijelova obale.

Tek što se vrijeme prolazno smirilo u prvom dijelu četvrtka, krajem dana stiglo je novo naoblačenje kao uvod u još jednu promjenu vremena.

Nova ciklona donijet će oborine u prvom dijelu petka, no njenim prolaskom dalje na jugoistok otvorit će se “istočna” vrata, što znači da će se nad naše područje sliti vrlo hladna kontinentalna zračna masa. Temperature zraka bit će u velikom padu, no zahlađenje će u većini predjela proći bez oborina. Svi koji se raduju snijegu, mahom neće doći na svoje!

Petak će biti promjenjiv. Oblačnije u prvom dijelu dana, osobito u Dalmaciji, gdje mjestimice može biti grmljavine, a lokalno će pasti i preko 50 litara oborine po kvadratnom metru. Snijega će prolazno biti samo u planinama. Slabljenje oborine i djelomično razvedravanje već ujutro će zahvatiti sjeverni Jadran, danju će se širiti i na Dalmaciju. U noći će u Dalmaciji puhati umjeren, na moru ponegdje i jak lebić, ali će se tramontana sa sjevernog Jadrana brzo proširiti na čitavu obalu. Vjetar na moru danju može imati olujne udare, uz obalu će biti znatno slabiji. Minimalne jutarnje temperature zraka od 3°C ponegdje u zaobalju do 12°C na vanjskim otocima. Najviše dnevne temperature od 7°C ponegdje u Istri do 15°C na jugu Dalmacije. Navečer posvuda hladnije.

U subotu na sjevernom Jadranu pretežno, u Dalmaciji djelomično sunčano. Malo snijega nošenog burom može biti podno Velebita, Dinare i Kamešnice, a pljuskova kiše na otvorenom moru Dalmacije i samo ponegdje na vanjskim otocima. Puhat će jaka bura, popodne ponegdje i olujna. Orkanskih udara preko 120 km/h neće biti samo podno Velebita, već i drugdje podno obalnog gorja. Osjetno hladnije! Minimalne jutarnje temperature zraka od -1°C ponegdje u zaobalju do 9°C na vanjskim otocima. Najviše dnevne temperature od 5°C ponegdje u Istri do 11°C na jugu Dalmacije. Navečer posvuda osjetno hladnije.

Nedjelja donosi djelomično sunčano vrijeme s promjenjivom naoblakom. U većini predjela suho. Podno Velebita, Kamešnice i Dinare povremeno će padati slab snijeg nošen burom, a vrlo slabi pljuskovi snijega mogući su ponegdje i u ostatku Dalmacije. Puhat će jaka do olujna bura s orkanskim udarima, navečer će udari mjestimice prelaziti 130 km/h! Bit će hladno. Minimalne jutarnje temperature zraka od -5°C ponegdje u zaobalju do 5°C na vanjskim otocima. Najviše dnevne temperature od -2°C ponegdje u Istri do 7°C ponegdje na vanjskim otocima Dalmacije.

U ponedjeljak i utorak suho, uz postupno slabljenje vjetra, ali će biti još malo hladnije, osobito u noćnim satima kada će mraza biti gotovo posvuda uz obalu i na otocima. Tek malo manje hladno vrijeme očekuje se od srijede.

Izvor: Dalmacijanews.hr/Rade Popadić

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 15 siječnja, 2016 10:35