Pročitajte detaljnu vikend prognozu vremena

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 30 travnja, 2016 10:49

Pročitajte detaljnu vikend prognozu vremena

Čeka nas sunčana subota i kišna nedjelja. Sljedeći tjedan, osobito u drugom dijelu, postupno sve više sunca i topline

Pri kraju smo travnja, središnjeg mjeseca klimatološkog proljeća. Bez obzora na posljednjih nekoliko promjenjivih dana, travanj će ostati upamćen kao natprosječno topao mjesec, a u većem dijelu Dalmacije i s manje oborina od višegodišnjeg prosjeka.

Petak nam je donio promjenjivo vrijeme uz slabo do umjereno jugo i dosta oblaka. Kiše je bilo u južnoj i dijelu srednje Dalmacije, a u sjevernoj se zadržalo suho. Bilo je relativno toplo s najvišim dnevnim temperaturama od 17 do 21°C.

Nevrijeme na Hvaru

Kiša je bila vrlo neravnomjerno raspoređena. Dok između Zadra i Šibenika nije palo ni kapi, u dijelovima Dalmacije pale su značajne količine oborina. Grmljavinski oblak u drugom dijelu noći premještao se preko srednjodalmatinskog akvatorija, a prema podacima mreže Pljusak.com, najviše kiše palo je u Dolu na Hvaru, čak 80 litara po kvadratnom metru. Dijelove Hvara prethodne noći je zahvatila i tuča. Tuče je bilo i drugdje, primjerice u okolici Vrgorca. Tamo je početkom tjedna mraz nanio štetu nekim poljoprivrednim kulturama, a noćašnja tuča štetu je samo povećala. 34 litre oborina pale su na Lastovu, 22 na Svetom Juri na Biokovu i Vidu, 17 u Krvavici, Makarskoj i Starom Gradu na Hvaru 16, Cisti Velikoj 13 itd. U Splitu i okolici pala je samo litra kiše.

Vrijeme se u drugom dijelu petka postupno smirilo sa zapada, a bit će to uvod u sunčan prvi dio vikenda. Ipak, svi koji planiraju na otvorenom provesti Praznik dana, neće se dobro provesti…

Subota će proteći u znaku pretežno sunčanog i suhog vremena. U drugom dijelu dana na sjevernom Jadranu promjenjiva naoblaka. U noći će puhati slaba do umjerena bura, danju slab jugozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka bit će u zaobalju od 4 do 8°C, uz obalu i na otocima od 8 do 14°C. Najviše dnevne temperature od 18 do 22°C.

U nedjelju posvuda tijekom noći i jutra jače naoblačenje koje će donijeti kišu, a tijekom dana mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Mjestimice će pasti preko 40 litara oborine po kvadratnom metru. Puhat će umjereno, ponegdje na moru i jako jugo. Navečer u Istri umjeren levant. Jutro malo toplije s temperaturama od 8 do 11°C u zaobalju, od 11 do 15°C uz obalu i na otocima. Najviše dnevne temperature u padu u odnosu na subotu i bit će od 13°C ponegdje u zaobalju do 18°C na jugu Dalmacije.

Glavnina kiše mogla bit nam pasti tijekom ponedjeljka, osobito u njegovom prvom dijelu. U utorak će biti još nešto kiše u prvom dijelu dana, a onda se krajem dana očekuje razvedravanje uz buru i tramontanu. Ipak, sjeverni vjetrovi neće donijeti zahlađenje pa će najviše dnevne temperature biti oko 20°C ili malo više. Uz pretežno vedro vrijeme najvjetrovitije će biti u noći sa srijede na četvrtak, kada će bura imati vrlo jake udare. Izgledi vremena za kraj tjedna su dobri: čini se da će biti pretežno sunčano i toplo s temperaturama koje će se u najtoplijem dijelu dana približiti visokih 25 stupnjeva!

Izvor:Dalmacijanews.hr/Rade Popadić

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 30 travnja, 2016 10:49