Prognoza: Ljeto, ljeto, ljeto…

PrimoštenPlus
od PrimoštenPlus 1 lipnja, 2015 12:33

Prognoza: Ljeto, ljeto, ljeto…

Sljedećih dana, možda i tjedana, temperature zraka bit će znatno više od prosjeka za dio godine. Prva sljedeća kiša nije na vidiku

 

Teško je povjerovati da je prije nekoliko dana u Dalmaciji bilo mraza! U petak ujutro u mnogim kotlinama Zagore minimalna temeratura zraka bile je 3 Celzijeva stupnja, što je bilo dovoljno za stvaranje mraza pri tlu! Već u dane vikenda uslijedio je porast i jutarnjim i dnevnih temperatura zraka, pa su vrijednosti ne samo dosegnule karakteristične za dio godine, već ih i premašile.S ponedjeljkom smo ušli u lipanj, i tako se oprostili od klimatološkog proljeća. Ono u Dalmaciji nije bilo tako nestabilno kao prošlo, a i temperature zraka su bile više nego lani. U ovome proljeću najviše ćemo pamtiti ektremnu buru s početka ožujka, drugih značajnih meteoroloških ekstrema nije ni bilo.Ponedjeljak je prvi dan klimatološkog ljeta, a na ono kalendarsko pričekat ćemo 21. lipnja, ljetni suncostaj nastupit će ove godine u 18 sati i 30 minuta.

Sljedećih dana, možda i tjedana, temperature zraka bit će znatno više od prosjeka za dio godine. Prva sljedeća kiša nije na vidiku, oborine će biti vrlo rijetke i samo će se ponegdje pojaviti u obliku slabih i prolaznih pljuskova, većinom u drugom dijelu tjedna u južnoj Dalmaciji.

Ponedjeljak će biti pretežno vedar. Popodne u Zagori ponegdje umjeren razvoj naoblake. Noću će biti tiho ili uz slab burin, danju na sjevernom Jadranu slabo jugo, u Dalmaciji slab maesral. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 11 do 15°C, uz obalu i na otocima od 15 do 19°C. Najviše dnevne temperature od 25 do 29°C.

Pretežno vedro bit će i tijekom utorka. Popodne u zaobalju lokalno umjeren razvoj naoblake koji samo ponegdje u Zagori može donijeti slab i prolazan pljusak s grmljavinom. Noću tiho ili će puhati slab burin, danju slab do umjeren maestral koji će popodne ponegdje na moru Dalmacije prolazno biti i pojačan. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 12 do 16°C, uz obalu i na otocima od 16 do 20°C. Najviše dnevne temperature od 26 do 30°C.

Srijeda će biti pretežno vedra, samo ponegdje u zaobalju uz umjeren i prolazan popodnevni razvoj naoblake. Noću tiho ili burin, danju će puhati slab do umjeren maestral koji će popodne ponegdje na moru Dalmacije prolazno biti pojačan. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 13 do 17°C, uz obalu i na otocima od 17 do 22°C. Najviše dnevne temperature od 27 do 32°C.

Pretežno vedro bit će u većini predjela tijekom četvrtka. U zaleđu Kvarnera i u južnoj Dalmaciji, uz lokalno i prolazno jači razvoj oblaka, ponegdje može biti slabih grmljavinskih pljuskova. U noći će puhati slaba bura, danju većinom slab do umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak, navečer umjerena bura. Bit će još toplije! Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 14 do 18°C, uz obalu i na otocima od 18 do 24°C. Najviše dnevne temperature od 28 do 33°C.

U petak u većini predjela pretežno vedro. Uglavnom su na jugu Dalmacije moguće slabe lokalne grmljavinske nestabilnosti. Ujutro će u većini predjela puhati slaba do umjerena bura, podno Velebita pojačana. Danju slab do umjeren maestral, jači prema otvorenom moru u popodnevnim satima. Od jutra natprosječno toplo, najviše dnevne temperature većinom od 28 do 33°C.

Stabilno će se zadržati i u dane vikenda. Subota donosi pretežno sunčano vrijeme. Noću tiho ili slaba bura, danju će puhati slab do umjeren mestral. Najviše dnevne temperature većinom od 27 do 32°C.

Pretežno vedro bit će i tijekom nedjelje. U noći će puhati slaba bura, danju slab do umjeren maestral. Navečer će na sjevernom Jadranu ponovno malo ojačati bura. I dalje toplije od prosjeka za dio godine.

Prema današnjim prognostičkim materijalima, stabilno ranoljetno vrijeme nastavit će se i u prvoj polovici nadolazećeg tjedna.

Izvor:Dalmacijanews.hr
PrimoštenPlus
od PrimoštenPlus 1 lipnja, 2015 12:33