Projekt KRKA BIKE: U Nacionalnom parku Krka ima čak 470 kilometara biciklističkih ruta

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 10 rujna, 2018 18:45

Projekt KRKA BIKE: U Nacionalnom parku Krka ima čak 470 kilometara biciklističkih ruta

Projekt ‘Krka bike: 470 kilometara biciklističkih ruta kroz Nacionalni park Krka predstavljen je danas u novouređenom posjetiteljskom centru u Laškovici. Za cjelokupni projekt izdvojeno je 454.250 kuna što, između ostaloga, uključuje izradu studije rizika i GPS tragova biciklističkih putova i izradu i postavljanje cikloturističke signalizacije – piše Šibenik.in

S dvadeset devet kilometara postojećih pješačkih staza, NP Krka postaje nezaobilazno odredište za sve ljubitelje aktivnog boravka u prirodi, pogotovo na srednjem i gornjem toku rijeke Krke koji pruža brojne mogućnosti za bavljenje sportom. Svaki posjetitelj može kreirati vlastiti itinerar obilaska Parka: vožnju bicikla, izlet brodom ili pješačenje poučno-pješačkim stazama.

– Projekt biciklističkih ruta dugogodišnja je vizija Javne ustanove Nacionalni park Krka, koja je, na naše veliko zadovoljstvo, sada ostvarena. Želja nam je bila ponuditi raznolikost sadržaja, nove oblike posjećivanja, pogotovo one koji se odnose na aktivni boravak u prirodi. Nacionalni park Krka ima veliki potencijal kao rekreativno područje. Moramo biti motivator za kretanje svim ljudima koji tu žive i razvijati oblik posjećivanja koji je kompatibilan s resursom kojim upravljamo, a to su upravo pješačenje i biciklizam, koji imaju najmanji utjecaj na prirodu – istaknuo je ravnatelj NP Krka Krešimir Šakić.

U Parku je ukupno četrnaest biciklističkih ruta, od toga pet MTB ili brdsko-biciklističkih, tri Road ili cestovnih i šest Track ruta za ugodnu obiteljsku vožnju.

Najduža je takozvana ‘kraljevska ruta’ koja ima 95 kilometara. Počinje ispred ispostave JU NP Krka u Skradinu, prolazi kroz mjesta Rupe i Kistanje a završava u rimskom vojnom amfiteatru Burnum. Na povratku u Skradin spušta se dva puta u kanjon rijeke Krke, na slap Brljan i Roški slap, te se poslije Laškovice istim putom vraća u Skradin. Najkraća biciklistička ruta, duga 8,6 kilometara, ide od Skradina uz Krku uzvodno vodi do Skradinskog buka, najljepšeg i najposjećenijeg slapa na rijeci Krki.

Rute su formirane kao kružne kako bi omogućile korisniku da se vrati na početnu točku. Staze na nekim lokacijama presijecaju jedna drugu ili idu paralelno, ali nije predviđen prelazak biciklista s jedne staze na drugu.

Tri su početne i ishodišne točke svih ruta: Ispostava JU ‘NP Krka’ u Skradinu, posjetiteljski Centar kretanja u Laškovici i Eko kampus Krka u Puljanima. Cestovnu rutu karakterizira vožnja sportskim cestovnim biciklima po kvalitetnim asfaltiranim cestama, na rutama iznadprosječne ukupne duljine i različitih visinskih profila. Namijenjena je aktivnim sportašima koji traže fizički zahtjevne sportske izazove.

Treking & obiteljska ruta predstavlja vožnju treking, brdskim ili city biciklima po asfaltiranim cestama i kvalitetnim makadamskim putovima, s blagim usponima i padovima, bez tehnički zahtjevnih dijelova, a namijenjena je obiteljima s djecom te manje aktivnim rekreativcima svih dobi koji žele uživati u prirodi.

Brdsko-biciklistička ruta uključuje vožnju brdskim biciklima po uređenim i neuređenim šumskim stazama, različitim putovima, s usponima i spustovima koji mogu imati i veći nagib. Namijenjena je biciklistima s dobrom fizičkom kondicijom i naprednim vještinama upravljanja biciklom.

Na rutama je postavljena propisana cikloturistička signalizacija, a posjetiteljima su dostupne i brošure s detaljnim opisom, fotografijama, kartama i GPS koordinatama ruta.

Na svakoj od biciklističkih ruta posjetiteljima se otkrivaju spektakularni prizori rijeke, vidikovci s kojih pogled oduzima dah i navodi na razmišljanje o snazi prirode i važnosti njezina očuvanja. Ljubitelji vožnje na dva kotača, pedalirajući rutama Nacionalnog parka ‘Krka’, uz adrenalinski naboj što ga stvara vožnja niz strme padine ili pak mirni prolazak kroz pitome drage, mogu steći neposredan uvid u bogatstvo flore i faune vodenih i kopnenih staništa.

Katalog biciklističkih ruta u NP Krka možete preuzeti OVDJE.

Izvor/Foto:Šibenik.in

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 10 rujna, 2018 18:45