Promjenjiva subota, sunčanija nedjelja

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 15 svibnja, 2015 12:55

Promjenjiva subota, sunčanija nedjelja

Sunčani i (vrlo) topli svibanjski dani pogoduju grijanju mora posljednjih dana pa je sve više lokacija na Jadranu gdje površinska temperatura mora doseže za kupanje prihvatljivih 20°C. U petak i dane nadolazećeg vikenda bit će i sunca i oblaka. Petak će na Jadranu obilježiti jugo, a na kopnu osvježenje s kišom. U subotu su i na Jadranu mogući samo mjestimični pljuskovi. Povratak sunca očekuje nas u nedjelju u kojoj će u dijelu Dalmacije temperature zraka ponovno dosegnuti vrućih 30 Celzijevih stupnjeva.

 

JADRAN:

Petak donosi djelomično sunčano vrijeme s promjenjivom naoblakom. Većinom suho, uz više sunčanih razdoblja bit će u Dalmaciji, iako se samo ponegdje očekuju prolazne i slabe oborine. Oblačnije povremeno na sjevernom Jadranu, gdje osobito u drugom dijelu dana može biti malo kiše ili grmljavinskih pljuskova. Puhat će umjereno do jako jugo koje će u drugom dijelu dana na moru srednje i južne Dalmacije ponegdje doseći i olujni prosjek. Navečer na sjevernom Jadranu okretanje vjetra na buru. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 11 do 16°C, uz obalu i na otocima od 16 do 21°C. Najviše dnevne temperature od 22 do 27°C.

U subotu će biti promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Samo povremeno će biti većinom slabe kiše ili pljuskova s grmljavinom, a ponegdje će se zadržati suho cijeloga dana. Najveća mogućnost suhog vremena je u južnoj Dalmaciji. Na sjevernom Jadranu će puhati slaba do umjerena, samo podno Velebita i jaka bura. U Dalmaciji jugo koje će slabiti u odnosu na petak, a kasno navečer će prestati i okretati na slabu buru. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 13 do 17°C, uz obalu i na otocima od 17 do 22°C. Najviše dnevne temperature od 20 do 25°C.

Nedjelja donosi stabilno vrijeme. Još u početku može biti promjenjive naoblake, ali će se tijekom dana gotovo posvuda razvedriti. Puhat će slaba do umjerena bura, ujutro podno Velebita jaka, slabit će danju i na moru Dalmacije okrenuti na većinom slab sjeverozapadnjak. Od jutra će biti natprosječno toplo, a najviše dnevne temperature u porastu i bit će većinom od 24 do vrućih 30°C u dolini Neretve.

Sunčano i vrlo toplo nastavit će se i u prvom dijelu nadolazećeg tjedna, a detaljniju tjednu prognozu vremena čitajte u ponedjeljak na našem portalu.

KOPNO:

U petak će iznad nas biti glavnina hladnog i vlažnog zraka. Puno oblaka i dosta vjetra, a povremeno može biti kiše ili pljuskova praćenih grmljavinom. U nekim mjestima na sjeverozapadu moguća je obilnija kiša što bi moglo razveseliti poljoprivrednike. Nadajmo se da će je zaista i biti. I da neće biti nikakvog nevremena… Kiša je prijeko potrebna jer već dva mjeseca su sušnija od prosjeka, a ne bi bilo dobro da u ljeto uđemo sa sušom. Bit će prohladno uz temperaturu zraka tijekom dana uglavnom od 13 do 18 Celzijevih stupnjeva pa pripremite malo topliju odjeću. Nešto malo toplije se očekuje na istoku i u Lici.

Subota nam još uvijek donosi puno oblaka, a povremeno može biti kiše ili pljuskova. Bit će hladnije pa više nema uvjeta za nevrijeme, vjerojatno će to biti ona mirnija, mekanija kiša. Tijekom dana kiša će postupno oslabjeti i prestati, a popodne je moguće i djelomično razvedravanje. Puhat će povremeno umjeren vjetar sjevernih smjerova pa će i dalje biti hladnije uz temperaturu uglavnom od 15 do 20 Celzijevih stupnjeva.

Kiša bi tijekom subote trebala postupno prestati pa bi u nedjelju trebalo nastupiti proljepšanje vremena. Ujutro još dosta oblaka, ponegdje i kratkotrajna magla, a sredinom dana i poslijepodne puno sunca. Malo kiše ili kraći pljusak još su mogući u Gorskom kotaru i Lici. I dalje će puhati sjeverni vjetar, ali slabije nego u subotu pa će biti i malo toplije u popodnevnim satima.

U ponedjeljak bi nakon svježeg jutra trebalo biti većinom suho i pretežno sunčano. Danju malo toplije. Još toplije vrijeme uz puno sunca očekujemo u nastavku tjedna pa do srijede ili četvrtka temperatura zraka opet može poprimiti prave ljetne vrijednosti. Neki novi manji pljuskovi mogući su negdje oko četvrtka ili petka.

Izvor:Crometeo.hr

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 15 svibnja, 2015 12:55