Prošla je 31 godina od legendarnog uzvika

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 21 rujna, 2022 20:03

Prošla je 31 godina od legendarnog uzvika

‘Obadva, obadva, oba su pala’ poznati je usklik oduševljenja hrvatskog branitelja Filipa Gaćine s jedne od najpoznatijih video snimki za vrijeme Domovinskog rata, koju je načinio Ivica Bilan na današnji dan prije 31 godinu. Poznati uzvik odnosi se na jedan od najslavnijih događaja Domovinskog rata, kada su hrvatski branitelji Goran Pauk i Neven Livajić oborili dva zrakoplova tipa Soko J-21 Jastreb neprijateljske JNA.

Dan je započeo haubičkim bombardiranjem grada s položaja JNA u Gaćelezima s kojim su istovremeno započeli i zračni napadi, a ukupno ih je taj dan bilo 55.

Prilikom jednog napada na topničku bitnicu Zečevo Goran Pauk, pripadnik 113. brigade, i bivši župan šibensko-kninski, srušio je pomoću topa 3/20 mm M55 prvi zrakoplov, dok je drugi zrakoplov pomoću sustava ‘strela’ 2M srušio Neven Livajić. Filip Gaćina, koji je tog dana punio top Gorana Pauka, promatrajući padanje zrakoplova, s iskrenim je oduševljenjem spontano povikao ‘Obadva, obadva, oba su pala! Filip je preživio cijeli Domovinski rat, da bi 19. rujna 1998. godine poginuo prilikom razminiravanja terena od eksplozivnih sredstava kao zaposlenik postrojbe za razminiravanje ‘Mungos’.

Tekst: Dalmatinski portal

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 21 rujna, 2022 20:03