Prvi dani listopada donose lagano zatopljenje

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 29 rujna, 2015 13:52

Prvi dani listopada donose lagano zatopljenje

Kraj rujna donosi Jadranu stabilno vrijeme uz buru i temperature zraka koje su u granicama prosjeka za ovaj dio godine. Iako ćemo na službenu ocjenu pričekati još nekoliko dana, već sada se zna da će ovogodišnji rujan završiti kao natprosječno topao mjesec, ali s oborinama koje su uglavnom bile u kategoriji “normalno”. Na kopnu je ovih dana vladao jesenski ugođaj uz dosta oblaka i svježine.

Prijelaz u novi mjesec i početak listopada, sve je izvjesnije, neće donijeti turbulentna vremenska zbivanja. U početku će nas na Jadranu pratiti bura, a zatim će ona sve više slabiti, a temperature zraka prema kraju tjedna rasti. Ipak, aktualni prognostički materijali još nisu usuglašeni oko razvoja situacije za sam kraj tjedna.

JADRAN:

Utorak će biti pretežno sunčan. Ujutro i navečer umjerena do jaka bura, danju će malo oslabiti, a u Dalmaciji ponegdje okrenuti na umjeren sjeverozapadnjak. Podno Velebita jaka do olujna bura s povremenim orkanskim udarima. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 7 do 12°C, uz obalu i na otocima od 13 do 18°C. Najviše dnevne temperature većinom od 19 do 25°C.

Srijeda će biti djelomično sunčana i suha, samo je ponegdje na otvorenom moru moguć slab pljusak. Ujutro će puhati umjerena, podno Velebita jaka bura. Danju će bura u Dalmaciji prestati i okrenuti na slab vjetar zapadnih smjerova. Jutro će biti prohladno, danju bez veće promjene u odnosu na utorak ili malo toplije.

Četvrtak donosi promjenjivo vrijeme s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Na sjevernom Jadranu suho, u Dalmaciji je osobito u drugom dijelu dana mjestimice moguća kiša. Puhat će umjerena, na sjevernom Jadranu i jaka bura. Na jugu Dalmacije navečer levant. Najviše dnevne temperature zraka na sjevernom Jadranu i Zagori većinom od 14 do 19°C, uz obalu i na otocima Dalmacije od 19 do 24°C.

petak djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom. Dok će na obali većinom biti suho, na otvorenom moru i ponegdje na otocima postoji mogućnost kiše ili pljuskova. Na sjevernom Jadranu umjerena do jaka bura, ujutro podno Velebita olujna. U Dalmaciji okretanje vjetra na levant i jugo koje na otvorenom može biti jako. Toplije, osobito u Dalmaciji, gdje će mjestimice temperature zraka prelaziti vrlo toplih 25°C.

subotu djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom. U većini predjela bit će suho, uglavnom su na moru mogući kiša i slabi pljuskovi. Na sjevernom Jadranu slaba do umjerena bura i levant, u Dalmaciji slabo jugo i levant. Zadržat će se relativno toplo.

U nedjelju djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom, ponegdje uz mogućnost slabog pljuska ili prolazne kiše. Vjetar slab i bit će malo svježije u odnosu na subotu.

DSC_0002

Foto:Ivan Huljev ©

UNUTRAŠNJOST:

Utorak. Uglavnom oblačno, a ponegdje je moguće i malo kiše, osobito u Slavoniji i Lici. I dalje umjeren sjeverac i sjeveroistočnjak pa se nastavlja i dotok svježeg zraka. Jutro prohladno uz temperaturu oko 10, a najviša dnevna bit će do 15 Celzijevih stupnjeva.

Sredina tjedna donosi nastavak svježeg vremena. U našoj blizini nalazit će se ciklona koja bi južnijim dijelovima Hrvatske mogla donijeti nešto malo kiše. Čini se da ćemo imati izmjenu oblaka i kraćih sunčanih razdoblja, ali bi ipak ostalo suho. Puhat će sjeveroistočni vjetar, a temperatura zraka neće se bitnije mijenjati.

Već u petak, a osobito u subotu i nedjelju stvari izgledaju malo ljepše. Postupna stabilizacija uz sve manje oblaka i sve više sunčanog vremena. Jutra će biti hladna, mjestimice i maglovita, a dnevna temperatura lagano će rasti, mogla bi do nedjelje narasti i na dvadesetak Celzijevih stupnjeva, ovisno o količini sunca. Vjetar će biti slabiji.

Izvor:Crometeo.hr/Kristijan Božarov

 

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 29 rujna, 2015 13:52