Putopisno predavanje: 3300 kilometara pješice po izbjegličkoj ruti

PrimoštenPlus
od PrimoštenPlus 15 listopada, 2018 10:56

Putopisno predavanje: 3300 kilometara pješice po izbjegličkoj ruti

GORAN BLAŽEVIĆ: SOLIDARITY WALK 4 KM/H
 3300 kilometara pješice po izbjegličkoj ruti

Predavanje će se održat  u Narodnoj
knjižnici i čitaonici “dr. Ante Starčević 1912”,
u četvrtak 18. listopada 2018. u 18:00 sati.
Veselimo se vašem dolasku!

 

Putopisno predavanje pod nazivom „Solidarity Walk 4km/h“ donosi priču o putovanju pješice dugom preko 3300 kilometara. Krajem 2016. godine Goran Blažević krenuo je na petomjesečni put tijekom kojeg je hodao od Petre u Jordanu do rodnog Umaga, noseći poruku mira i solidarnosti. Iskustva sa svog pješačenja pretočio je u knjigu pod nazivom „Svilim“.

Tijekom pet mjeseci hodanja Goran je iz uzavrele pustinje stigao do ledenih planina da bi nasposljetku izbio na Jadransko more. Na put je krenuo sam, bez sponzora, oboružan samo dobrom voljom i željom da pošalje poruku mira i solidarnosti. Namjera mu je bila pratiti puteve po kojima su se kretale izbjeglice iz Sirije i Iraka. Prehodao je Jordan, Palestinu, Izrael, Cipar, Tursku, Grčku, Makedoniju, Albaniju, Crnu Goru i Hrvatsku, pješačeći do Umaga.

Zanimljivo je spomenuti da je Goran Blažević prošlogodišnji dvostruki dobitnik

Nagrade Dijana Klarić, jedine putopisne nagrade u Hrvatskoj koja se dodjeljuje na Croatian Travel Festivalu. Njegovo hodačko putovanje „Solidarity Walk 4km/h“ donijelo mu je nagradu za Najbolji projekt i Putnika godine. Za isti mu je projekt Grad Umag dodijelio priznanje 2017. godine.

Blažević je dosad imao nekoliko zapaženih izložbi kao što su „Veliki krug“, s fotografijama iz Turske i Grčke, te „Istarski planinarski put“ koji je prehodao 2011. godine, a sudjelovao je i kao govornik na Festivalu novinarstva u Cormonsu u Italiji, 2017. godine. Njegova je hodačka biografija također impresivna: prehodao je Camino de Santiago francuskom i portugalskom rutom, pješice prešao 820 kilometara od Umaga do Rima, a nedavno je dovršio i 1100 kilometara dug Put 88 hramova na otoku Shikoku u Japanu.

Putopisno predavanje „Solidarity Walk 4 km/h“ bit će popraćeno fotografijama i zanimljivim video zapisima s Goranovog putovanja.

svilim

 

PrimoštenPlus
od PrimoštenPlus 15 listopada, 2018 10:56