Rade iz Kruševa – Najbolji mladi poljoprivrednici

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 2 travnja, 2019 14:42

Rade iz Kruševa – Najbolji mladi poljoprivrednici

U Kruševu, selu u zaleđu Primoštena, smještenom na granici Šibensko-kninske i Splitske županije, više je kuća nego stanovnika. Nekad je u njemu živjelo više stotina žitelja, a danas ih nema više od pedesetak. Iz Kruševa je i 39-godišnji Radoslav Županović, jedan od 11 kandidata za najboljeg poljoprivrednika u Hrvatskoj za 2018. godinu. Natječaj je to, koji uz medijsku potporu našeg lista, tradicionalno provodi Europska pučka stranka pri Europskom parlamentu, a za Hrvatsku je ambasadorica tog projekta europarlamentarka Marijana Petir.

Radoslav Županović nositelj je Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva u Kruševu, koje se bavi vinogradarstvom i vinarstvom, ekološkim maslinarstvom, a u sklopu njega je kušaonica vina i ulja – kameno zdanje Galjin dvor, koje je u postupku dobivanja statusa zaštićene kulturne baštine.

Posao preuzeo od oca

 Prije četiri godine Radoslavu je vođenje imanja prepustio otac Ante. A on je, priča nam Radoslav, idejni tvorac i organizator njihova cjelokupnog projekta. Prije desetak godina i ulaska Hrvatske u Europsku uniju otac Ante je vizionarski započeo i s vremenom riješio svu potrebnu dokumentaciju, od ekonomskih veličina zemljišta do vlasničkih listova, kako bi projekti njihova OPG-a mogli sudjelovati u povlačenju sredstava iz europskih fondova.

– Na ovom našem dalmatinskom kršu ulaganja u pokretanje poljoprivredne proizvodnje deseterostruko su veća nego u Slavoniji – govori nam Radoslav dok s njime obilazimo mladi vinograd u blizini njihova seoskog domaćinstva u Kruševu.

Cijeli članak i fotografije na linku Jutarnji List

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 2 travnja, 2019 14:42