RADIONICA Kulturne aktivnosti – Tema – Ćakula o povijesti pučkih božićnih pjesama

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 27 prosinca, 2020 10:57

RADIONICA Kulturne aktivnosti – Tema – Ćakula o povijesti pučkih božićnih pjesama

Projekt Revitalizacija Primoštena kojeg provodi Udruga građana općine Primošten “KRČ”

RADIONICA Kulturne aktivnosti – Tema – Ćakula o povijesti pučkih božićnih pjesama. Kako je tradicijska glazba ušla u naše živote i ondje zauvijek ostala

Gosti: Mirko Jankov i Barbara Garić!

Kraj je godine, red je da je ispratimo jednom lipom ćakulom o pjesmi, a zašto ne i samom pjesmom. U tome će nam pomoći naši krasni gosti.

Mirko Jankov, svestrani čovjek s Klisa, glazbeni pedagog, orguljaš, muzikolog i etnomuzikolog. Poznavatelj povijesti crkvene glazbe, poznavatelj tradicijske glazbe Dalmacije te vatreni proučavatelj pučkog crkvenog pjevanja.

S Mirkom ćemo proćakulati od kada mi to onako zdušno pjevamo “U se vrime godišta”, čija je to melodija i kako je došla kod nas, pa onda, tko je napisao “Veseli se Majko Božja”, pa kako smo, kao narod, uspjeli osmisliti i sačuvati toliko pjesama u pučkoj pjesmarici, te ih nismo morali uvoziti izvana i koliko nam je u tome pomogla glagoljaška baština.

**Inače, Mirkova profesorica je naša poznata etnomuzikologinja i znanstvenica Vedrana Milin Ćurin, koja je napisala jedinstvenu knjigu u nas “Žene u klapskom pjevanju” i koja o tom dijelu naše povijesti i naše duše zna apsolutno sve. Profesorica Vedrana od gušta će prisustvovati našoj radionici, ovaj put samo kao slušateljica, a s njom ćemo ubrzo imati zasebno druženje na temu (povijesti) ženskih klapa.

Uz muzikologa Jankova, naša gošća je i sopranistica Barbara Garić, operna umjetnica, koja ima koncerte upravo u sakralnim objektima. Naslove koje ćemo s Mirkom spomenuti u teoriji glazbe, s Barbarom ćemo – zapjevati.

Dolazi nam kraj ove neobične godine, red je da je ispratimo s pjesmom, i to onom lipom, božićnom iz bogate pučke pjesmarice, koju znamo i s kojom živimo oduvijek.

Online druženje vodi i moderira Sandra Bolanča.

Pridružite se, dođite, zapivajte, guštajte.
Ponedjeljak,
28.11.2020.
U 18h
Link za prijavu:
Zoom Meeting
https://us02web.zoom.us/j/84912093665?pwd=akdHN2NYMjBPL0tMU1Vwd1ZPL3BYQT09Meeting ID: 849 1209 3665
Passcode: 807712

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 27 prosinca, 2020 10:57