RIYADH2023: Fantastična Karmela osvojila zlato u Rijadu

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 30 listopada, 2023 17:44

RIYADH2023: Fantastična Karmela osvojila zlato u Rijadu

Karmela Makelja nam je još jednom dokazala da je fantastična i velika sportašica, novom pobjedom u finalu protiv Francuskinje Serene Fanny, sa 5:0 u bodovima, osvojila je zlatnu medalju! Karmela je nastupala u kategoriji do 60 kg i to u borilačkom sportu – Savate.

Čestitamo Karmela!!!

 

Savate

Francuska borilačka vještina Savate spaja europske boksačke tehnike s tečnim udarcima. Savateova disciplina Assaut naglašava kontrolirane, tehničke udarce, dok Combat divizija dopušta pun kontakt, snažne udarce. Savateova treća disciplina, Canne de Combat, uključuje drveni štap u strateškoj borbenoj sekvenci nalik na ples.

Tehnike i pravila

  • Dopušteni udarci rukom – direktni, udarac sa strane, udarac odozdo i udarac odozgo (swing), odnosno sve tehnike iz boksa.
  • Zabranjeni udarci rukom – udarac donjim dijelom šake (tzv. čekić udarac), nedopuštenom površinom rukavice (unutarnjom stranom, palcem) i udarac šakom iz okreta.
  • Dopušteni udarci nogama – prednji ispod i iznad pojasa, kružni ispod iznad pojasa, bočni ispod i iznad pojasa, zadnji, udarci iz okreta i u skoku. Udarna površina je rist stopala i puno stopalo.
  • Dijelovi tijela koje je dopušteno napadati – prednji dio glave, tijelo sprijeda i bočno, noge se vanjske i unutarnje strane od kuka na dolje.
  • Zabranjeno je – guranje, hvatanje noge, udarati u kralježnicu, vrat, tjeme, potiljak, kukove i genitalije, napadati laktom i koljenom, zadati udarac nakon zapovijedi “stop” ili prekida, udaranje dok je protivnik na podu, raspravljanje sa sucima i dr.
PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 30 listopada, 2023 17:44