S kakvim ćemo vremenskim prilikama ući u klimatološko proljeće?

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 23 veljače, 2015 12:13

S kakvim ćemo vremenskim prilikama ući u klimatološko proljeće?

Nestabilno će se zadržati u prvom dijelu novoga tjedna, a prema vikendu sve stabilnije. Za razliku od vikenda za nama, u nadolazećem će biti obilje sunca uz ugodne temperature zraka.

Aktualna ciklona donijela je obilne oborine velikom dijelu Dalmacije. Na splitskom, kaštelanskom i trogirskom području samo je tijekom nedjelje mjestimice pala prosječna mjesečna količina oborine. Nestabilno će se zadržati u prvom dijelu novoga tjedna, a prema vikendu sve stabilnije. Za razliku od vikenda za nama, u nadolazećem će biti obilje sunca uz ugodne temperature zraka.

Nedjelja je ujedno prvi dan klimatološkog proljeća. Ono astronomsko počet će 20. ožujka u 23 sata i 45 minuta.

Danas će prevladavati promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Povremeno je moguća kiša, a uglavnom su na moru Dalmacije mogući i pljuskovi s grmljavinom. Oborine će biti znatno manje česte i obilne u odnosu na nedjelju. U Dalmaciji će puhati jugo i levant, jugo će još ujutro ponegdje biti pojačano, slabit će u drugom dijelu dana. Na sjevernom Jadranu još u noći umjerena do jaka bura, danju će slabiti i prestati i navečer okrenuti na slab jugozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u većini krajeva od 6 do 12°C, u zaleđu Istre i Kvarnera i malo niže. Najviše dnevne temperature od 12 do 16°C.

Utorak donosi nastavak vrlo promjenjivog vremena. Bit će umjereno do znatno oblačno uz kraća sunčana razdoblja. Povremeno će biti kiše ili pljuskova, a uglavnom u zaobalju mjestimice može biti i obilnijih oborina. Navečer snježna granica u zaleđu Kvarnera na oko 700 metara nadmorske visine. U Dalmaciji će puhati umjereno jugo, u drugom dijelu dana južnije od Pelješca i jako. Na sjevernom Jadranu ujutro slab vjetar promjenjiva smjera, popodne i navečer jačat će bura koja će navečer podno Velebita biti olujna s orkanskim udarima. Navečer će se bura proširiti i na sjevernu Dalmaciju. Minimalne jutarnje temperature zraka većinom od 7 do 12°C, najviše dnevne od 9°C ponegdje na sjeverom Jadranu do 16°C u južnoj Dalmaciji.

Promjenjivo će biti tijekom srijede. Povremeno će padati kiša koja će biti češća u Dalmaciji nego na sjevernom Jadranu, gdje će se ponegdje zadržati suho. U gorju će pasti malo snijega. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana puhat će umjerena i jaka bura, podno Velebita olujna s orkanskim udarima. Bura će biti najjača ujutro, lagano će slabiti u drugom dijelu dana. U srednjoj Dalmaciji većinom će puhati umjeren levant, u južnoj jugo. Jutarnje temperature zraka na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana malo niže, drugdje bez veće promjene u odnosu na utorak. Najviše dnevne temperature većinom od 8 do 14°C.

foto

Foto:Luigi Shkreli

 

Djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom bit će tijekom četvrtka. Samo će ponegdje još pasti malo kiše, najviše na moru Dalmacije. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana puhat će umjerena bura koja će sve više slabiti tijekom dana. Južnije od Šibenika slabo do umjereno jugo i levant, do večeri će prestati i okrenuti na slabu buru. Jutro će biti samo malo svježije u odnosu na prethodne dane, najviše dnevne temperature većinom od 9 do 15°C.

U petak djelomično ili pretežno sunčano i suho. Ujutro i navečer puhat će slaba do umjerena bura, danju slab vjetar zapadnih smjerova. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 1 do 6°C, uz obalu i na otocima od 6 do 11°C. Najviše dnevne temperature od 10 do 15°C.

Pretežno sunčano i suho bit će u subotu. Puhat će slaba do umjerena bura, podno Velebita i jaka s olujnim udarima. Temperature zraka bez veće promjene u odnosu na petak.

Nedjelja donosi pretežno vedro vrijeme. Puhat će slaba do umjerena bura i tramontana, samo podno Velebita pojačana bura. Jutro i večer malo hladniji, najviše dnevne temperature većinom od ugodnih 11 do 15°C.

Izvor:Dalmacijanews.hr/Rade Popadić

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 23 veljače, 2015 12:13