Saznajte koliko će trajati vrućina

PrimoštenPlus
od PrimoštenPlus 4 svibnja, 2015 12:20

Saznajte koliko će trajati vrućina

U novom tjednu prvi put ove godine temperature zraka će nekim dijelovima Hrvatske dosegnuti vrućih 30°C. Iako neće biti posve vedro, najveći broj dana bit će suh, tako da prava kiša zasad nije na vidiku! Novi tjedan bit će pogodan za radove na otvorenom jer će kiša sasvim izostati ili će je biti u vrlo malim količinama. Osim toga, temperature zraka bit će više od prosjeka za ovaj dio godine, a sredinom tjedna mogli bi imati dojam ranoga ljeta. Postojat će mogućnost nevremena u unutrašnjosti, ali opširnije u nastavku.

JADRAN:

Ponedjeljak će biti djelomično sunčan s promjenjivom naoblakom i suh. Nešto više oblaka bit će u jutarnjim satima na dijelu sjevernog Jadrana. Puhat će slabo jugo koje će samo ponegdje na moru biti umjereno. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 11 do 14°C, uz obalu i na otocima od 14 do 17°C. Najviše dnevne temperature od 19 do vrlo toplih 26°C.

Djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom i suho bit će u utorak. Nešto više oblaka u drugom dijelu dana. Puhat će umjereno, na moru ponegdje i jako jugo. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 13 do 16°C, uz obalu i na otocima od 16 do 20°C. Najviše dnevne temperature od 22 do vrlo toplih 29°C.

Srijeda će biti djelomično sunčana s promjenjivom naoblakom. Više oblaka u drugom dijelu dana, osobito navečer, kada uglavnom u zaobalju može biti slabe kiše mjestimice ili izoliranog pljuska s grmljavinom. Veći dio dana puhat će slabo do umjereno jugo, na moru ponegdje i pojačano, slabit će krajem dana. Bit će natprosječno toplo, pa niti minimalne jutarnje temperature zraka u mnogim predjelima neće biti ispod 20°C. Najviše dnevne temperature većinom od 23°C do 30°C ponegdje u dolini Neretve.

Djelomično sunčano bit će u četvrtak. Ujutro samo ponegdje u Dalmaciji može biti kiše ili pokojeg pljuska s grmljavinom, većinom u zaobalju. Popodne posvuda pretežno sunčano. Na sjevernom Jadranu će zapuhati umjerena do pojačana bura, podno Velebita jaka bura s olujnim udarima. U Dalmaciji slaba do umjerena bura i tramontana, na moru popodne umjerena do pojačana tramontana. Jutro će biti toplo, najviše dnevne temperature malo niže u odnosu na srijedu, većinom na sjevernom Jadranu.

Pretežno vedro bit će u petak. Ujutro će puhati slaba do umjerena bura, popodne slab vjetar zapadnih smjerova. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 10 do 13°C, uz obalu i na otocima od 13 do 17°C. Najviše dnevne temperature većinom od 20 do 26°C.

U subotu nas očekuje promjenjivo s izmjenama sunčanih oblačnih razdoblja. Iako će se u nekim predjelima zadržati suho, lokalno će biti malo kiše ili pokojeg pljuska s grmljavinom. Puhat će većinom slab vjetar različitih smjerova, prema otvorenom slabo jugo. Najviše dnevne temperature većinom od 19 do 24°C.

Djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom bit će tijekom nedjeljnogjutra, popodne pretežno sunčano. Puhat će slaba do umjerena bura i tramontana, podno Velebita prolazno jaka bura. Bit će malo toplije u odnosu na subotu.

KOPNO:

U ponedjeljak većinom suho, a bit će i djelomično sunčano i toplo. Puhat će slab do umjeren jugozapadni vjetar. Jutarnja temperatura od 8 do 14, a najviša dnevna u porastu pa se popodne očekuje između 23 i 26 Celzijevih stupnjeva, u gorju malo svježije.

U utorak suho i djelomično sunčano te još toplije. Puhat će umjren, mjestimice i pojačan jugozapadni vjetar, a temperatura zraka u popodnevnim satima ponegdje može narasti i na 30 Celzijevih stupnjeva u hladu, osobito u Slavoniji!

Srijeda će biti najtopliji dan u ovom tjednu. Djelomično sunčano, vruće i sparno. Potkraj dana na sjeveru zemlje mogući su lokalni grmljavinski pljuskovi, čak i nevrijeme. Bit će vjetrovito uz umjeren i jak jugozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka u većini mjesta od 12 do 18, a najviša dnevna između 27 i 31 Celzijev stupanj, u gorju malo niža.

U četvrtak ne možemo obećati potpuno suho vrijeme. Bit će sunčanih razdoblja, ali će se povremeno pojaviti i jača naoblaka uz moguć pljusak s grmljavinom ili malo kišice. Oborina neće biti u svim mjestima, nego lokalno. Također, količina oborina neće biti velika osim ako nas baš pogodi kakav pljusak. Vjetar će okrenuti na sjeverne smjerove pa će osvježiti, ali bi temperatura mogla ostati oko ugodnih 20 Celzijevih stupnjeva.

Čini se veći dio petka suh i vjetrovit, a krajem dana i tijekom subote opet raste šansa za kišu ili pljusak s grmljavinom. Puhat će umjeren jugozapadni vjetar i padat će tlak zraka pa će i bioprognoza biti sve nepovoljnija. Temperatura zraka većinom od 20 do 25°C.

 U subotu izmjena sunca i oblaka, a postojat će mogućnost za bar malo kiše ili nekakav pljusak. Neće padati cijeli dan, bit će i nešto sunca, ali ne možemo se pouzdati u potpuno suh dan. Ostat će toplo.

 Nedjelja bi mogla biti promjenjiva i nestabilna uz moguće pljuskove. Jutro malo hladnije uz temperaturu od 10 do 13, a i najviša dnevna temperatura će se malo sniziti. I dalje se ne vidi neka ozbiljna kiša, nego lokalni pljuskovi.

Izvor:Crometeo.hr

PrimoštenPlus
od PrimoštenPlus 4 svibnja, 2015 12:20