Sedam dana južine: Padaju temperaturni rekordi

PrimoštenPlus
od PrimoštenPlus studeni 21, 2016 14:49

Sedam dana južine: Padaju temperaturni rekordi

Najtoplije će biti prva tri dana tjedna, a novi oblaci stižu nam od četvrtka

Nakon što je prva polovina studenog u cijeloj Dalmaciji bila hladnija od prosjeka, posljednjih nekoliko dana uslijedio je potpuni obrat i temperature zraka porasle su na vrijednosti koje su primjerenije početku listopada nego zadnjoj dekadi studenog.

U dane vikenda kiše je u Dalmaciji bilo vrlo malo, a u mnogim je predjelima, osobito na otocima, i potpunosti izostala. Za razliku od Dalmacije, na dijelovima sjevernog Jadrana pale su nove značajne količine oborina. Od početka mjeseca meteorološka postaja na Platku, u riječkom zaleđu, primila je više od ekstremnih 1000 litara oborine po kvadratnom metru.

U novom tjednu nastavit će se natprosječna toplina. Prvi dio tjedna obilježit će stabilno i barem djelomično sunčano vrijeme u kojem postoji šansa da se sruši pokoji datumski temperaturni rekord. Stabilizaciju vremena donosi nam ogranak anticikone s centrom iznad Rusije, a jučer je u središtu spomenutog polja visokog tlaka zraka izmjereno izrazito visokih 1070 hPa. Kao zanimljivost spomenimo da će ista ta anticiklona biti zaslužna da će jezgra izrazito hladnog zraka sibirskog podrijetla “kliznuti” prema južnoj Aziji, i zahvatiti velike dijelove Kazahstana, Uzbekistana, Turkmenistana, Irana, pa čak i dijelove Afganistana i Pakistana.

Od četvrtka će nam se sa zapadnog Sredozemlja početi približavati nova ciklona, pa će drugi dio tjedna ponovno biti oblačniji, povremeno uz kišu. Svih 7 dana tjedna pratit će nas južina i natprosječna toplina!

foto ožujak

U ponedjeljak u Dalmaciji suho i djelomično sunčano. Najviše sunca bit će južnije od Splita. Na sjevernom Jadranu umjereno do znatno oblačno, povremeno uz kišu, osobito ujutro. Najviše kiše bit će u zaleđu Istre i Kvarnera. Puhat će umjereno do pojačano jugo koje će na moru sjevernog i dijela srednjeg Jadrana povremeno biti jako. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 8 do 13°C, uz obalu i na otocima od 14 do 17°C. Najviše dnevne temperature od 13°C ponegdje u zaleđu Rijeke do 21°C ponegdje u Dalmaciji.

Utorak većem dijelu Dalmacije donosi pretežno sunčano i suho vrijeme. Na sjevernom Jadranu umjereno do znatno oblačno, povremeno uz slabu kišu. Puhat će umjereno do pojačano jugo koje će na moru sjevernog i dijela srednjeg Jadrana povremeno biti jako. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 7 do 13°C, uz obalu i na otocima od 14 do 17°C. Najviše dnevne temperature od 13°C ponegdje u zaleđu Rijeke do 21°C ponegdje u Dalmaciji.

Srijeda će u Dalmaciji biti djelomično sunčana uz povremenu promjenjivu naoblaku i suha. Na sjevernom Jadranu umjereno do znatno oblačno, uglavnom riječkom zaleđu povremeno uz kišu. Puhat će umjereno do pojačano jugo koje će na moru sjevernog i dijela srednjeg Jadrana povremeno biti jako. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 8 do 13°C, uz obalu i na otocima od 14 do 17°C. Najviše dnevne temperature od 14°C ponegdje u zaleđu Rijeke do 21°C ponegdje u Dalmaciji.

foto stara kuća

Četvrtak donosi novo jačanje naoblake sa zapada. U Dalmaciji će veći dio dana biti suho, tek na otvorenom moru i vanjskim otocima povremeno uz slabu kišu. Na sjevernom Jadranu kiše će povremeno biti veći dio dana. Kasno navečer i u noći na petak kiše će biti posvuda, a ponegdje su mogući i pljuskovi s grmljavinom. Puhat će umjereno do jako jugo, na moru u drugom dijelu dana s olujnim udarima. Jutro i dalje natprosječno toplo, najviše dnevne temperature većinom od 13 do 18°C.

U petak vrlo promjenjivo. Najviše kiše bit će na moru i otocima Dalmacije, ponegdje je moguća i grmljavina. U drugom dijelu dana na sjevernom Jadranu prestanak oborina i djelomično razvedravanje. Puhat će umjereno do pojačano jugo, u drugom dijelu dana na sjevernom Jadranu će prestati i okrenuti na slab vjetar različitih smjerova. Zadržat će se toplo.

oblačno vrijeme u primoštenu

Prema današnjim prognostičkim materijalima, u subotu će na sjevernom Jadranu biti djelomično sunčano i uglavnom suho. U Dalmaciji uz promjenjivu naoblaku još samo ponegdje može biti slabe kiše. Na sjevernom Jadranu će puhati slab levant, krajem dana je moguća slaba bura. U Dalmaciji slabo do umjereno jugo i levant. Jutro će biti malo svježije, osobito na sjevernom Jadranu, danju i dalje toplo s najvišim dnevnim temperaturama od 13 do 18°C.

U nedjelju je moguće novo jače naoblačenje, a kiša će se s Dalmacije postupno širiti na sjeverni Jadran. U Dalmaciji će puhati umjereno jugo i levant, na sjevernom Jadranu levant i bura koja će prema večeri jačati. Na sjevernom Jadranu malo hladnije, u Dalmaciji i dalje toplo.

PrimoštenPlus
od PrimoštenPlus studeni 21, 2016 14:49