Sljedećeg tjedna temperature će u Dalmaciji prelaziti 20 stupnjeva!

PrimoštenPlus
od PrimoštenPlus 18 studenoga, 2016 09:44

Sljedećeg tjedna temperature će u Dalmaciji prelaziti 20 stupnjeva!

Nakon hladnog provog dijela studenog, u njegovom nastavku slijedu potpuni temperaturni obrat

Studeni je u dosadašnjem tijeku mjeseca opravdao svoje ime. Zaredali su se dani većinom hladniji od prosjeka. Posljednjih dana minimalne temperature zraka u Dalmatinskoj zagori padale su do zimskih -5°C, a čak i uz obalu i na otocima bilo je jedva iznad nule.

Jutrošnja južina uvod je u sasvim drugačiji ostatak mjeseca. Prostrano polje sniženog tlaka zraka s centrom nad sjeverozapadnom Europom našem dijelu Europe donosi južne vjetrove i toplu zračnu masu, tako da će nas sljedećih dana pratiti natprosječno toplo vrijeme, iako uz više oblaka i povremenu kišu. Osobito toplo bit će u prvoj polovini sljedećeg tjedna kada bi temperaturna odstupanja od normale ponegdje biti blizu rekordnih vrijednosti.

jugo nevrijeme

Petak donosi umjereno do znatno oblačno vrijeme, tek ponegdje uz kraća sunčana razdoblja. Dok će u Dalmaciji kiše biti samo ponegdje, i to u manjim količinama, na sjevernom Jadranu kiša će biti česta, a ponegdje i obilnija. U zaleđu Istre i Kvarnera ponegdje može pasti preko 100 litara kiše po kvadratnom metru. Puhat će umjereno do jako jugo koje će na moru u drugom dijelu dana imati olujne udare. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 4 do 11°C, uz obalu i na otocima od 12 do 16°C. Najviše dnevne temperature od 12 do 18°C.

Subota će biti umjereno do znatno oblačna. U Dalmaciji će kiše neće biti posvuda, a ne očekuju se veće količine. Na sjevernom Jadranu ponovno obilnija kiša, povremeno praćena grmljavinom, a lokalno može pasti preko 100 litara oborina po kvadratnom metru. Puhat će umjereno do jako jugo, na moru s olujnim udarima. Navečer na moru sjevernog Jadrana jugo će okrenuti na slab do umjeren lebić ili zapadnjak. Bit će toplo. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 8 do 14°C, uz obalu i na otocima od 14 do 18°C. Najviše dnevne temperature od 15°C ponegdje u Istri do 20°C ponegdje u Dalmaciji.

foto primošten

Nedjelja će biti nestabilna i topla. Na sjevernom Jadranu povoljnije u odnosu na prethodne dane pa će biti više sunčanih razdoblja uz manje kiše. U sjevernoj i dijelu srednje Dalmacije osobito ujutro kiše, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Najmanje oborina ili suho zadržat će se u južnoj Dalmaciji. Jugo će u Dalmaciji tijekom dana postupno slabiti, a na sjevernom Jadranu većinom slab vjetar promjenjiva smjera. Jutarnje temperature zraka bez veće promjene u odnosu na subotu, najviše dnevne većinom od 15 do 20°C.

foto dana primošten

Još toplije vrijeme očekuje nas sljedećeg tjedna! Od ponedjeljka do četvrtka bit će pretežno sunčano uz umjereno jugo i temperature zraka koje će u mnogim dijelovima Dalmacije dosezati ili čak malo prijeći visokih 20 Celzijevih stupnjeva! Ovako visoke temperature zraka u zadnjoj dekadi studenog nisu uobičajene, a novo razdoblje s hladnijim vremenom za sada nije na vidiku!

Izvor:Dalmacijanews.hr/Rade Popadić

PrimoštenPlus
od PrimoštenPlus 18 studenoga, 2016 09:44