Snijeg u Dalmaciji padao do mora, bura spustila temperaturu

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 28 siječnja, 2015 13:41

Snijeg u Dalmaciji padao do mora, bura spustila temperaturu

U večernjim satima utorka preko našeg područja premještala se visinska ciklona koja je donijela naoblačenja i pad temperatura zraka s burom. Tijekom večeri slab snijeg je počeo padati na području između Sinja i Imotskog, a od oko 21 sata pada i na Kozjaku i Mosoru, sve do 200 metara nadmorske visine.

Na Klisu je padao umjeren snijeg uz 1 stupanj Celzijev, a snijeg se ponegdje počeo hvatati na travnatim površinama. Zabilježeno je da snijeg pada i u Rupotinama. Gust snijeg pada na mosorskoj zvjezdarnici gdje se već stvara sniježni pokrivač. Snijeg pada u mosorskim naseljima Dubravi, Donje Sitno i Gornje Sitno, a najviše, nekoliko centimetara, palo ga je u Dubravi. Na zvjezdarnici je temperatura pala na – 2 stupanj Celzijev, a na biokovskom vrhu Sv. Juri na -8. Na području od Trogira do Omiša uz obalu padala je slaba kiša ali je bura povremeno nosila susnježicu sve do mora. Na Dubcima i u Brelima od oko 22 sata također je bilo slabog snijega nošenog burom.
Snijeg je padao čak i na višim dijelovima Čiova, a u Zagvozdu je zabilježeno 5 centimetara snijega! Snijeg je zabijelio Vidovu Goru na otoku Braču.

Ove oborine su pomalo iznenadile prognostičare, iako će u srednjoj Dalmaciji do jutra prestati, ali bi zato snijeg i susnježica mogle u rano jutro iznenaditi dijelove u južnoj Dalmaciji.

U srijedu ujutro u Slavoniji, Lici i u Dalmaciji južnije od Splita prevladava oblačno, ponegdje sa salbim oborinama, a na moru južne Dalmacije ima i grmljavine. Drugdje prevladava sunčano, ali hladno.

U dane vikenda u planinama će pasti vrlo obilan snijeg a drugdje kiša. Na moguća snježna iznenađenja, pričekat ćemo u slijedećem tjednu.

Rade Popadić/Crometeo.hr

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 28 siječnja, 2015 13:41