Snimanje filma “Legends Of Croatia”

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 20 lipnja, 2014 15:32

Snimanje filma “Legends Of Croatia”

Touristar TV je krenuo sa snimanjem  filma “Legends Of Croatia” u sklopu projekta Discover Croatia.  U prilogu su fotografije vojnika i kraljice Nede koje smo dobili sa snimanja .

kraljiva neda, maslinovik pri

kraljiva neda, maslinovik pri

Davne 1075. otok Maslinovik, jedan iz krune od sedam primoštenskih otočića, dok je Primošten bio nenastanjen, bijaše mjesto događanja koja su bitno određivala budućnost hrvatskog kraljevstva i hrvatske državnosti. Kraljica Neda, kći Petra Krešimira IV. i žena Slavića, kojeg su ugrabili i ubili Normani, dala se u potragu za nestalim mužem. Na putu prema Italiji ugrabi je Streza, ujak budućeg kralja Zvonimira.
Kraljica Neda je bila opasnost za spletkare koji vode bitku za budućeg kralja Hrvatske nakon smrti kralja Petra Krešimira IV 1075.god.
Da bi omugućili dolazak na kraljevsko prijestolje Zvonimiru, kraljica Neda trebala je nestati iako je bila omiljena u narodu. Jelena, Zvonimirova žena tajno odvodi Nedu iz tamnice i nalazi joj utočište na tada pustom prostoru Primoštena, na otoku Maslinoviku.
Kraljica Neda nije podnosila zatočeništvo pa uz pomoć Vekenege prepliva s otoka na kopno na mjestu gdje je danas svjetionik na Kremiku. Na žalost Nedine muke nisu prestale. Ubrzo biva ponovno zatočena u kuli dvorca u Bihaču.
Zvonimir postaje kraljem 1075. godine i vlada do 1089. godine.
Za ovo povijesno razdoblje bitno je i poznavanje važnosti samostana Sv. Stjepana de Pinis, uz prostranu splitsku luku. U tom samostanu bile su grobnice hrvatskih knezova i kraljeva. Nažalost, prodorom Turaka samostan je razoren, grobnice uništene a redovnici protjerani.
Nakon mnogih stoljeća ova priča dobiva i svoj nastavak. Krajem 19. stoljeća, oko 1890.godine, stanovništvo Primoštena brodom se prevozi do otoka radi skupljanja trave za svoju stoku. Trave je sve manje bilo na kopnu radi  krčenja vinograda i maslinika. Tako je jednog jutra i baba Bene otplovila u rutinsko čupanje trave što joj je kasnije u potpunosti promjenilo život. U potrazi za dobrim mogorušem baba Bene iščupa busen trave ispod kojeg bljesnuše zlatnici. U tajnosti ona nakupi punu peću zlatnika i uz ispriku da
je boli glava prestane brati travu. Nakon toga Bene je posjetila gataru koja joj je rekla da će , ako pođe na maslinovik, ponovno naći zlatnike ali da nakon toga neće dugo živjeti. Zna se, baba Bene izabrala je život i nikad više nije kročila na Maslinovik. Kad su mještani, a i susjedna sela čuli za taj događaj, svi su se bacili u potragu za zlatnicima.
Do dana današnjega još nitko nije imao dovoljno sreće, pa će tako Maslinovik još dugo čuvati tajnu babe Bene i zlatnika kraljice Nede.

 

Izvor: TZ Primošten

 

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 20 lipnja, 2014 15:32