Spali smo na 1950 zaposlenih ribara

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 7 siječnja, 2015 12:36

Spali smo na 1950 zaposlenih ribara

To je užas. Pored tolikog potencijala za poljoprivredu i rasta turizma u koji bismo mogli plasirati svoju hranu, pored mora i otoka, nama pada za petinu broj zaposlenih u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu.Tako nam je Goran Prgin, prvi čovjek dalmatinske podružnice HUP-a, komentirao podatke Zavoda za statistiku.

Brojevi za lipanj pokazuju poboljšanje na mjesečnoj razini, ali na godišnjoj i dalje nema dobrih vijesti, sve su loše i pokazuju daljnje pogoršanje. Podaci kažu da je u lipnju zaposlenih bilo 1,36 milijuna, 26.457 manje nego lanjskog lipnja. No, taj je minus kap u moru prema padu u odnosu na lipanj 2008. kada je bilo 1,53 milijuna zaposlenih ili 173.900 više radnih mjesta, piše Slobodna Dalmacija.

Zaposlenih u tvrtkama je u lipnju ove godine bilo 1,12 milijuna ili 16.442 manje na godišnjoj razini, a statistika kaže da je u prvoj polovici godine u odnosu na lanjsko polugodište, od 19 djelatnosti više zaposlenih bilo samo u tri, tvrtke u svim ostalim djelatnostima su otpuštale ljude ili nisu zapošljavale nove ljude na mjesta onih koji su otišli u mirovinu… Najveći pad je bio u tvrtkama u djelatnosti poljoprivrede, šumarstva i ribarstvu koja bilježi pad zaposlenosti od 19,9 posto ili gotovo za petinu na ukupno 22.328 zaposlenih.

Uvozimo sve što možemo

Ribara je danas 1950 zaposlenih u tvrtkama, 40 manje nego što ih je prosječno bilo lani. Najveći minus bilježi se u biljnoj i stočnoj proizvodnji u kojoj je 12.345 zaposlenih, gotovo 2000 manje nego u prvom lanjskom polugodištu. U zemlji je više i ribara i poljoprivrednika, ovo su samo oni zaposleni u pravnim osobama.

– Zamislite, nemamo niti 2000 zaposlenih ribara pored tog našeg mora i svih mogućnosti prerade ribe. Katastrofalno je da sve uvozimo, pa i češnjak iz Kine. To bi nam trebale biti strateške grane i naše prednosti, morali bismo investirati i poticati ekološku proizvodnju i probijati se takvim proizvodima u Europu. A mi smo ovdje smo gdje smo. Sve je to rezultat loših poteza politike – veli nam Prgin.

Dok se u našim trgovinama prodaje lješnjak iz Gruzije, bademi iz SAD-a, nektarine iz Španjolske… broj zaposlenih u poljoprivrednim tvrtkama pada, a od djelatnosti su mu rame uz rame krizom poharano građevinarstvo kojem je u prvom polugodištu broj zaposlenih pao sedam posto na 68.895 ljudi, treći pad broja zaposlenih od šest posto na 14.704 ljudi bilježe tvrtke u opskrbi električnom energijom, plinom, parom.

Izvor:Šibenik.in

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 7 siječnja, 2015 12:36