SRAMEŽLJIV POČETAK SEZONE: U Hrvatskoj boravi oko 33 tisuće turista, lani ih je bilo 315 tisuća

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 2 lipnja, 2020 15:14

SRAMEŽLJIV POČETAK SEZONE: U Hrvatskoj boravi oko 33 tisuće turista, lani ih je bilo 315 tisuća

U Hrvatskoj boravi oko 33 tisuće turista, što je tri puta više nego ih je bilo prije dva tjedna, a domaći nakon gotovo tri mjeseca više nisu u većini nego su to opet strani, kojih je nešto više od 21 tisuće, pokazuju podaci HTZ-a iz sustava eVisitor. Početkom lipnja među turistima koji borave u Hrvatskoj je oko deset tisuća domaćih, dok su ostali stranci, među kojima najviše noćenja ostvaruju Nijemci, Slovenci te potom turisti iz Austrije, BiH i Češke.

Usporedbe radi, a što najbolje dokazuje koliko je koronavirus usporio odnosno umanjio turistički promet u Hrvatskoj, je podatak iz eVisitora za 1. lipanj 2019. kada je u Hrvatskoj boravilo 315 tisuća turista.

Po broju gostiju prvi je Vir, koji se i tijekom cijelog ‘lockdowna’ isticao brojem turista u nekomercijalnom smještaju, a slijede Rovinj i Medulin, Mali Lošinj i Krk.

Među smještajnim objektima, eVisitor pokazuje da turisti najviše biraju objekte u domaćinstvima, a potom kampove i hotele, kao i da je na dan 31. svibnja turistički promet ostvarivan u 2.870 objekata u domaćinstvima, 200 hotelskih te 138 kamp objekata.

“Povoljna epidemiološka situacija i otvaranje granica donijelo je i postupno jačanje turističkog prometa, čiji dalji rast očekujemo i u nadolazećem razdoblju, s prvim većim intenzitetom prometa u drugoj polovini lipnja i od početka srpnja”, komentira prve lipanjske brojke i očekivanja direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

Česi redovito stižu

Na pitanje što je novo na pojedinim tržištima, primjerice u Češkoj odakle stižu informacije da bi turisti mogli doći na Jadran i vlakovima i autobusima, Staničić kaže da je nakon otvaranja granica Hrvatske ‘živnuo’ interes kod njihovih agencija, ali Česi ne mogu još znatnije bukirati ili putovati jer je na snazi odredba da su po povratku u obvezi biti u karanteni 14 dana, ili se u roku 72 sata po povratku testirati.

“Češka vlada će raspravljati o prijedlogu uvođenja “sistema semafora”  po kojemu se u ‘crvene zemlje’ ne može putovati, u ‘narančaste’ su moguća putovanja uz obvezan test, a za ‘zelene’ nisu potrebni ni test niti karantena po povratku u Češku. Ako se prihvati prijedlog u kojem je Hrvatska svrstana u zelene zemlje, od 15. lipnja Česi više ne bi bili u obvezi biti u karanteni ili se testirati po povratku iz Hrvatske”, kaže Staničić.

Unatoč svim barijerama iz Češke je ipak, kako ističe, u prošlu subotu stiglo oko 200 turista, od kojih 100 nautičara, a i početkom ovog tjedna je stigao autobus Čeha u Hrvatsku, i idu u Novalju, dok se za idući vikend također najavljuje nekoliko autobusa iz te zemlje.

Staničić pritom iznosi i da inače oko 6 posto od ukupnog broja turista u Hrvatsku dolazi autobusima, i to najviše iz Češke, Slovačke, Srbije i Poljske, ali i Hrvatske, a taj segment prijevoza, kako smatra, s obzirom na relativno laganu organizaciju i popratne troškove, u usporedbi s drugim vrstama prijevoza omogućava brzu uspostavu i pokretanje ruta.

Stoga pretpostavlja da će se određeni dio touroperatora koji dovode turiste s relativno bliskih emitivnih tržišta osloniti na ovaj oblik prijevoza ove sezone. (Hina/Hrvatska turistička zajednica)

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 2 lipnja, 2020 15:14