Stigao Jura: Gust snijeg i naglo zahlađenje u unutrašnjosti, bura na Jadranu

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 11 siječnja, 2015 18:03

Stigao Jura: Gust snijeg i naglo zahlađenje u unutrašnjosti, bura na Jadranu

Kako smo i najavili, u nedjelju je Hrvatsku zahvatila promjena vremena vezanu uz ciklonu koju je Crometeo tim nazvao Jura. Iako je u u većem dijelu dana gotovo posvuda bilo pretežno oblačno, ujutro oborina u većini krajeva nije bilo, a uz južinu su na Jadranu temperature zraka su rasle do visokih 14°C. Još toplije je bilo u dijelu Slavonije, osobito u Posavini gdje su temperature ponegdje dosegnule 15°C.

U poslijepodnevnim satima frontalni sustav zahvatio je sjeverozapadni dio zemlje, ali se u ranu večer brzo proširio na dio Slavonije, Liku i Gorski kotar, te sjeverni Jadran. Dalmaciju glavnina pogoršanja očekuje večeras, a u drugom dijelu noći vrijeme će se smiriti.

Frontu prati izražen pad temperature zraka uz jak vjetar sjevernih smjerova i oborine. Na Jadranu je to kiša, a u unutrašnjosti zemlje kiša i snijeg. Pad temperature najizraženiji je kasno poslijepodne bio u Gorskom kotaru gdje su se temperature mjestimice u samo sat vremena strmoglavile za punih 10 Celzijevih stupnjeva. U dijelovima Slavonije temperatura zraka se masimalnih 15 u ranu večer pala na zimskih 0°C. Snijeg se ponegdje u nizinama unutrašnjosti spustio do najnižih predjela i počeo stvarati snježni pokrivač. Iako to na kontinentu u siječnju nije nimalo uobičajeno, za vrijeme prolaska fronte u Zagrebu i Varaždinu bilo je i grmljavine.

Gust snijeg pada u Lici i Gorskom kotaru, na što posebnu pozornosti trebaju obratiti vozači. U planinama mjestimice već ima snježnog pokrivača višeg od 10 centimetara.

HAK javlja da u Gorskom kotaru i središnjoj Hrvatskoj mjestimice pada snijeg, u Lici solika. Posebice na dionicama autocesta A1 između Karlovca i Bosiljeva 2 te A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Vrbovsko. Autoceste su otvorene za sve skupine vozila. HAK vozače upozorava da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Probleme će u prometu večeras stvarati bura koja će osim podno Velebita olujna biti i ponegdje u Dalmaciji, a podno Biokova večeras se prolazno očekuju udari bure preko 120 km/h. Bura sredinom noći snježne pahulje može donositi i u niže predjele Dalmacije, međutim ciklona će biti kratkog maha jer se već u drugom dijelu noći očekuje smirivanje vremena uz razvedravanje i slabljenje vjetra. Sljedeća ciklona s oborina očekuje se tek u petak.

Izvor:Crometeo.hr

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 11 siječnja, 2015 18:03